Tony Blair: BCE nu poate lasa euro sa se destrame, ar fi catastrofal

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 19:19
1408 citiri
Tony Blair: BCE nu poate lasa euro sa se destrame, ar fi catastrofal

Colapsul monedei unice ar fi o catastrofa, iar Banca Centrala Europeana si liderii europeni trebuie sa faca tot posibilul sa sustina euro si sa ii recastige credibilitatea, pe termen lung, este de parere fostul prim ministru englez, Tony Blair.

"Sper ca nu va intra in colaps, insa liderii europeni s-au confruntat cu alegeri dificile si dureroase", a declarat Blair intr-un interviu acordat BBC.

Potrivit oficialului, Europa are nevoie de o coordonare fiscala puternica, dar si un cadru de credibilitate pe termen scurt.

Criza datoriilor continua sa atraga privirile intregii lumi asupra zonei euro, cu prim ministrul italian Silvio Berlusconi "cap de afis", in ultimele zile. Acesta si-a dat demisia si urmeaza sa fie inlocuit cu fostul comisar european Mario Monti, dupa o saptamana in care costurile de imprumut ale Italiei au crescut pana la pragul de 7%. La acest prag, tari precum Grecia, Irlanda si Portugalia au gost fortate sa ceara ajutor extern.

"N-a fost niciodata mai greu decat acum sa fii un lider", spune Tony Blair.

Institutiile cu mare greutate, insa, precum Banca Centrala Europeana, ar trebui sa sustina euro, subliniaza oficialul englez.

In plus, Europa are nevoie de "reforme majore" pentru a restabili sistemul social european si bugetul zonei euro. Mai departe, Tony Blair avertizeaza liderii europeni sa nu ia decizii pe care nu le pot indeplini.

Economiile trebuie sa se alinieze, spune el, subliniind ca mitul aparut in urma cu zece ani, conform caruia economia Italiei si cea a Germaniei sunt asemanatoare, "s-a evaporat".

Masurile necesare pentru stabilizarea monedei unice sunt dureroase, intr-adevar, insa daca moneda unica s-ar destrama, ar fi catastrofal pentru Europa, este de parere fostul prim-ministru al Marii Britanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tony Blair destramare euro, #colaps euro, #tony blair , #Banci internationale