Stolojan: Bancile straine nu se vor retrage din Romania

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 11:26
1460 citiri
Stolojan: Bancile straine nu se vor retrage din Romania

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat la RFI ca bancile straine nu se vor retrage din Romania, pentru ca aici este o piata "foarte buna" si vor exista in continuare oportunitati bune de afaceri.

Intrebat fiind daca unele banci ar putea sa plece din Romania, Stolojan a raspuns: "Nu, categoric nu, pentru ca Romania este o piata foarte buna pentru banci".

"Au facut ce-au vrut aici. Amintiti-va ca la inceputul anului 1990 nici un roman nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai multi aveau un cont de economii la CEC. Deci bancile au intrat pe o piata complet virgina din punct de vedere al serviciilor bancare si au practicat in Romania fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi indraznit sa le practice in tarile de unde au provenit bancile respective. Au facut intr-adevar profituri foarte bune in Romania", a spus Stolojan.

In opinia acestuia, bancile "nu vor pleca de aici, pentru ca Romania ofera in continuare oportunitati bune de afaceri".

Presedintele Traian Basescu le-a cerut joi bancilor straine sa nu-si diminueze fluxurile de capital catre Romania, spunandu-le ca nu este corect sa faca acest lucru dupa ce au obtinut profituri uriase in tara noastra si ca spera ca Romania nu va plati "lacomia si imprudenta" bancherilor.

Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa-si limiteze imprumuturile transfrontaliere catre Europa Centrala si de Est.

#Stolojan banci, #piata bancara Romania , #Banci internationale