Spania va utiliza doar 60 miliarde de euro pentru a sprijini bancile

Luni, 27 August 2012, ora 12:37
1217 citiri
Spania va utiliza doar 60 miliarde de euro pentru a sprijini bancile

Spania preconizeaza ca va utiliza doar 60 de miliarde din cele 100 de miliarde de euro oferite de zona euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu publicat luni de International Herald Tribune (IHT) si preluat de AFP.

Anterior, doua firme independente de audit au ajuns la concluzia ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o injectie de capital de pana la 62 de miliarde de euro.

Luis de Guindos a declarat pentru International Herald Tribune ca guvernul spaniol asteapta rezultatele analizelor altor firme de audit, care ii vor permite sa stabileasca care sunt necesitatile de capital ale bancilor spaniole.

"Nu cred insa ca cifra finala va fi foarte diferita de suma de 62 miliarde de euro", a declarat Luis de Guindos. Acesta a mai spus ca este increzator ca Banca Centrala Europeana va veni in ajutorul Spaniei prin cumpararea de obligatiuni si a reduce astfel costurile de finantare ale Spaniei.

"Guvernul spaniol accepta ca inteventia BCE pe piata secundara nu ar trebui sa relaxeze efortul de consolidare fiscala si trebuie sa dam asigurari BCE ca ne vom indeplini angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus Luis de Guindos.

Agentii de rating si multi economisti se asteapta ca Spania sa ceara un program de sprijn complet, pe langa ajutorul oferit pentru sectorul bancar. Analistii se asteapta ca autoritatile de la Madrid sa sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de Stabilitate Financiara sau de la Mecanismul European de Stabilitate.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat in repetate randuri ca Spania asteapta sa afle mai multe informatii cu privire la conditiile cerute de Banca Centrala Europeana inainte de a se decide daca va cere ajutorul BCE. Intrebat daca Spania va cere ajutoare suplimentare, Luis de Guindos a raspuns ca Spania este complet deschisa la acest subiect.

Saptamana trecuta, doua importante agentii de rating Standard & Poor's si Fitch, au anuntat ca ratingurile pe care le atribuie Spaniei nu ar fi afectata daca aceasta tara va cere un program de sprijin complet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare banci Spania, #ajutor international banci Spania, #bani europeni banci Spania , #Banci internationale