Seful UniCredit: Problemele de la Monte dei Paschi nu vor cauza pagube sistemice sectorului bancar

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:02
1622 citiri
Seful UniCredit: Problemele de la Monte dei Paschi nu vor cauza pagube sistemice sectorului bancar

Situatia la Banca Monte dei Paschi di Siena, cea de a treia mare banca din Italia, nu va cauza "pagube sistemice" sectorului bancar, a afirmat vineri directorul general al bancii italiene UniCredit, Federico Ghizzoni, transmite Reuters.

"Situatia pare sa fie sub control. Exista sprijin public, presedintele si directorul general lucreaza foarte bine pentru a relansa banca si, prin urmare, nu vor cauza pagube sistemice", a afirmat seful UniCredit, cea mai mare banca din Italia.

Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume, a solicitat un imprumut de la guvernul italian de 3,9 miliarde de euro si a anuntat ca ar putea pierde 720 milioane de euro din cauza unor tranzactii cu produse derivate achizitionate de banca din Siena in ultimii ani.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat in octombrie ratingul atribuit bancii italiene Monte dei Paschi di Siena, la nivelul nerecomandat pentru investitii, pe fondul ingrijorarilor ca planurile de recapitalizare ale guvernului nu vor fi suficiente.

Puternic expusa la criza datoriilor din zona euro, in 2012 Banca Monte dei Paschi di Siena a fost nevoita sa accepte un sprijin guvernamental in valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a-si putea rambursa datoriile si a-si consolida capitalul.

Agentia subliniaza ca, in conformitate cu testele efectuate de Autoritatea Bancara Europeana si Banca Centrala a Italiei, Banca Monte dei Paschi di Siena nu va fi capabila sa-si majoreze singura capitalul de baza (core Tier 1) la nivelul cerut de 9%, astfel ca va fi nevoita sa ceara ajutorul Trezoreriei italiene.

In plus, calitatea activelor bancii Monte dei Paschi di Siena e slaba si va continua sa se inrautateasca avand in vedere perspectivele slabe de crestere ale economiei italiene in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza banci Italia, #ajutor banci Italia, #probleme Monte dei Paschi, #cea mai veche banca din lume, #recapitalizare Monte dei Paschi , #Banci internationale