Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful RBS: Reputatia bancilor a scazut la un nou nivel minim

Seful RBS: Reputatia bancilor a scazut la un nou nivel minim


Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a declarat, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, ca reputatia industriei bancare a scazut mult, ajungand la "un nou minim".

RBS a concediat patru persoane implicate in scandalul privind manipularea indicelui de dobanda pe piata interbancara LIBOR. Decizia indica cel mai probabil ca banca urmeaza sa fie sanctionata de autoritati cu o amenda, potrivit "The Guardian".

RBS si UBS, actori principali in manipularea Libor

Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii bancii britanice Barclays, amendata cu 290 milioane lire sterline.

Seful Barclays demisioneaza in urma scandalului privind manipularea dobanzilor

"Situatia LIBOR este in atentia noastra si reprezina un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi si sistemele inadecvate de control asupra reputatiei si asupra finantelor", a comentat Hester.

"Este o situatie pericloasa, deoarece increderea clientilor este o preconditie a succesului in sectorul bancar, necesar pentru stabilitate si crestere economica.
Suntem intr-o perioada de judecata pentru industria bancara. Consecintele supra-extinderii din trecut sunt inca calculate, probabil va mai dura", a aratat seful RBS.

Banca a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, fata de 794 milioane lire in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul RBS a scazut cu 22% in trimestrul doi

Rezultatele au fost afectate de plati de 125 milioane lire drept despagubiri pentru clientii afectati in iunie de prabusirea sistemelor informatice ale bancii. Un alt cost exceptional, de 1,3 miliarde lire, a fost inregistrat in urma amortizarii daunelor platite dupa vanzarea incorecta catre multi clienti a unor polite de asigurare impotriva neplatii creditului. Alte 50 milioane de lire au fost puse deoparte pentru compensarea firmelor mici care au cumparat, fara sa stie, asigurare impotriva variatiei dobanzilor.

RBS are cu 5.700 mai putini angajati decat la jumatatea anului trecut.

Banca a fost nationalizata in 2009 de guvernul britanic, pe fondul crizei financiare mondiale. Statul detine 82% din titluri.

Scandalul LIBOR a reinflamat criticile dure aduse bancilor de opinia publica din Marea Britanie, profund nemultumita dupa cheltuirea de zeci de miliarde de dolari din bani publici pentru a combate efectele crizei financiare de acum patru ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1121 ori