Seful Raiffeisen Bank International a demisionat in urma investigatiilor Bancii Centrale

Vineri, 24 Mai 2013, ora 10:50
1469 citiri
Seful Raiffeisen Bank International a demisionat in urma investigatiilor Bancii Centrale
Herbert Stepic, directorul general RBI, ar putea demisiona in functie de rezultatul investigatiilor bancii centrale

Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat din "motive personale", la o zi dupa ce banca centrala a anuntat ca investigheaza investitiile derulate de acesta prin conturi offshore.

Oferta demisiei va fi analizata de organismele responsabile, urmand ca Stepic sa ramana in postul de director general pana la luarea unei decizii finale, se arata intr-un comunicat al RBI.

Banca centrala a Austriei a anuntat, joi, ca va investiga tranzactii personale ale lui Stepic, dupa ce in presa au aparut informatii ca ar fi utilizat "firme-paravan".

Banca centrala va investiga situatia impreuna cu Autoritatea pentru Piata Financiara, a declarat guvernatorul Ewald Nowotny, intr-o conferinta de presa, citat de Reuters.

"Trebuie sa evaluam situatia bazat pe fapte, nu pe informatii din ziare", a spus el.

Seful RBI a negat orice incalcare a regulilor.

Stepic, 66 de ani, cu o cariera de mai multe decenii la grupul austriac, a transformat Raiffeisen in cel de-al doilea mare creditor din Europa Centrala si de Est.

Presedintele RBI, Walter Rothensteiner, a declarat ca va analiza faptele si le va discuta cu consiliul de supraveghere.

Revista austriaca News a raportat tranzactii ale lui Stepic dupa ce acesta a fost numit intr-un proiect al Consortiului International de Jurnalisti de Investigatie vizand identificarea proprietarilor de trusturi din paradisurile fiscale.

Herbert Stepic isi asuma tranzactiile

Directorul general RBI nu a negat ca ar fi derulat tranzactiile, dar a declarat ca nu a considerat ca ar fi fost necesar sa informeze RBI sau autoritatile de reglementare referitor la achizitia a trei apartamente in Singapore prin "companii de proiect" din Insulele Virgine si Hong Kong.

Banii folositi pentru achizitia apartamentelor au fost taxati anterior in Austria, a spus el.

Surse bancare au declarat pentru Reuters ca analiza RBI asupa tranzactiilor lui Stepic ar putea dura pana spre sfarsitul saptamanii urmatoare. Raiffeisen a afirmat ca verifica daca Stepic a respectat legile si reglementarile interne ale bancii.

Autoritatea pentru Piata Financiara din Austria l-a investigat pe Stepic si anul trecut, din cauza unei tranzactii imobiliare in Serbia, finantata cu un imprumut care devenise neperformant. Autoritatea de reglementare nu a luat nicio masura, intrucat Stepic iesise deja din investitia respectiva.

Intrebat de ce nu a facut publice firmele folosite in ultimele tranzactii, seful RBI a declarat ca aranjamenul a fost oferit de catre banca elvetiana UBS ca fiind standard pentru protejarea identitatii clientilor. UBS a refuzat sa comenteze.

Stepic a afirmat ca a actionat intotdeauna conform regulilor in privinta veniturilor obtinute din vanzarea de proprietati.

Directorii bancilor austriece pot, in principiu, sa-si investeasa proprii bani asa cum considera, atata timp cat respecta standardele pentru derularea de afaceri si responsabilitate personala, a informat Autoritatea pentru Piata Financiara.

Cei care folosesc tranzactii pentru a ocoli legea, pentru a evita plata de taxe sau pentru a spala bani sunt verificati. Necesitatea de a informa banca in privinta tranzactiilor depinde de normele interne ale institutiei de credit.

Stepic a fost in atentia presei in aprilie, cand a restituit bancii 2 milioane de euro din pachetul salarial pentru 2012, despre care a afirmat ca este prea generos.

#investigatii Raiffeisen investitii offshore, #demisie director Raiffeisen International, #conturi offshore director Raiffeisen , #Banci internationale