Scurgere de informatii intr-o investigatie bancara antitrust a Comisiei Europene

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:53
1393 citiri
Scurgere de informatii intr-o investigatie bancara antitrust a Comisiei Europene

Comisia Europeana (CE) a trimis din greseala date confidentiale catre 13 dintre cele mai mari banci din lume, intre care JP Morgan si Goldman Sachs, intr-o investigatie antitrust in domeniul instrumentelor derivate.

CE a explicat ca informatii confidentiale au fost lasate in mod accidental in documente, de catre firme de avocatura care reprezentau bancile investigate. Dupa descoperirea acestui fapt, bancile care au primit informatiile au fost solicitate sa le distruga fara sa le parcurga, relateaza Bloomberg.

"Accesul la informatii a fost facut posibil de erori comise de unii membri ai departamentelor IT ale unor firme de avocatura, care reprezinta companiile investigate", a spus Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului antitrust Joaquin Almunia. El a adaugat ca CE isi declina orice responsabilitate legata de faptul ca proprietarii documentelor folosesc software nepotrivit la redactarea unor informatii confidentiale.

Investigatia, referitoare la asigurarile pentru riscurile de neplata (CDS-Credit Default Swap), care include HSBC si Deutsche Bank, este una dintre anchetele prioritare efectuate de UE, alaturi de de cea privind manipularea dobanzii interbancare Libor. Comisia a acuzat in iulie bancile, compania Markit Group si International Swaps & Derivatives Association (ISDA), intr-o opinie motivata, ca au colaborat pentru a impiedica Deutsche Boerse si Chicago Mercantile Exchange sa intre pe piata CDS-urilor, in periaoda 2006-2009.

Executivul UE suspecteaza ca bancile care "controleaza" ISDA si Markit au cerut acestora sa impiedice cele doua burse ca obtina licente pentru date si indici, astfel incat afacerile cu instrumente derivate sa ramana pe piata over-the-counter.

Intrarea pe piata a Deutsche Boerse si Chicago Mercantile Exchange ar fi redus veniturile bancilor din activitatile de intermediere pe piata over-the-counter.

UE a anuntat investigatia in 29 aprilie 2011, zi in care angajatii bancilor britanice Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland (RBS) erau liberi pentru celebrarea nuntii printului Wiliam cu Catherine Middleton.

CE mai investigheaza bancile europene Credit Suisse Group, BNP Paribas si UBS, alaturi de bancile americane Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America si Bear Stearns, cumparata de JP Morgan in 2008.

Oficialii tuturor acestor banci, ca si cei ai ISDA au refuzat sa comenteze. Reprezentantii Markit nu au fost disponibili.

Trimiterea unei opinii motivate in iulie a fost o surpriza, intrucat bancile urmau sa raspunda unei solicitari de informatii din partea UE, care avea ca termen limita luna octombrie, au declarat patru persoane apropiate situatiei.

O alta sursa a spus ca pe langa scurgerile de informatii confidentiale, declaratia de obiectii a CE continea si erori, precum o lista incorecta de nume de companii in board-ul ISDA.

#ancheta antitrust banci, #concurenta antitrust banci, #ancheta banci Comisia Europeana , #Banci internationale