Sberbank - cea mai mare banca a Rusiei, vinde 7,6% din actiuni

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:21
1461 citiri
Sberbank - cea mai mare banca a Rusiei, vinde 7,6% din actiuni

Gigantul bancar rusesc se afla in curs de listare pe bursa londoneza, pentru a vinde un pachet de actiuni de 7,6%, evaluat la aproximativ 5,4 miliarde de dolari, conform cotatiilor de la inchiderea bursei rusesti de vineri.

Mult-asteptata oferta, amanata anul trecut din cauza conditiilor pietei, va oferi ocazia investitorilor straini sa profite de cresterea rapida a pietei creditelor de consum din Rusia, relateaza Financial Times.

Banca Centrala a Rusiei va ramane insa principalul actionar al Sberbank, pastrand dupa aceasta vanzare 50% plus unu din actiuni.

Activele Sberbank acopera o treime din sectorul bancar rusesc, evaluat la 12,4 bilioane de ruble, adica peste trei sute de miliarde de euro, si peste 70 de milioane de clienti.

In ultimii ani, colosul bancar a inceput demersurile de patrundere pe pietele internationale. In acest an a achizitionat deja divizia est-europeana a Volksbank, exceptand Volksbank Romania, platind cinci sute cinci milioane de euro.

De asemenea, Sberbank a cumparat de la grupul financiar belgian Dexia, banca turceasca DenizBank. Investitiile in Polonia si China se regasesc si ele pe lista gigantului financiar.

#vanzare actiuni Sberbank, #actiuni Sberbank, #achizitii Sberbank, #listare bursa Londra Sberbank , #Banci internationale