Saracii si bancile

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 19:30
1219 citiri
Saracii si bancile

Cati oameni din lume au un cont bancar si cum il folosesc? Ar trebui sa existe raspunsuri pentru aceste intrebari, avand in vedere faptul ca bankingul este prin excelenta o afacere globala si este important nu doar in Occident, ci si in tarile in curs de dezvoltare, unde bancile pot ajuta populatia saraca sa economiseasca, sa imprumute si sa investeasca.

Totusi, pana in prezent, datele cu privire la extinderea globala a institutiilor financiare au fost limitate. FMI publica un sondaj despre accesul financiar al deponentilor si al debitorilor. Insa exista putine informatii cu privire la cat economisesc sau motivele pentru care imprumuta. In special sunt cunoscute putine lucruri despre practicile bancare ale celor saraci, ale femeilor si ale tinerilor.

Mai multe astfel de informatii au fost relevate recent, dupa publicarea unui sondaj de mare amploare pe tema modului in care oamenii economisesc, imprumuta, platesc si administreaza riscurile, desfasurat de Fundatia Gates, Banca Mondiala si Institutul Gallup, scrie The Economist.

Aproximativ jumatate dintre persoanele adulte din intreaga lume au un cont bancar individual sau comun, potrivit bazei de date Global Findex. In mod previzibil, exista o mare diferenta intre tarile din Occident, unde 89% dintre adulti au conturi, si tarile in curs de dezvoltare (41%). Diferenta este si mai mare atunci cand vorbim de carduri de credit: jumatate dintre adulti poseda un astfel de instrument in Occident si doar 7% in tarile in curs de dezvoltare.

In interiorul tarilor, gradul de penetrare a serviciilor bancare variaza puternic in functie de venit si de nivelul de educatie. In Africa, de exemplu, 55% dintre locuitorii cu educatie tertiara au conturi bancare si doar peste 10% dintre cei cu educatie primara sau fara educatie.

Bankingul afiseaza o diferenta semnificativa intre genuri. In tarile in curs de dezvoltare, 46% dintre barbatii adulti si 37% dintre femei au conturi. Diferenta este mai accentuata in Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Dezechilibrul este, insa, mai scazut in restul Africii, unde penetrarea serviciilor bancare ca intreg este redusa: 27% dintre barbati, respectiv 22% dintre femei au conturi.

Cea mai mare surpriza a cercetarii vizeaza modul in care oamenii utilizeaza serviciile financiare. Desi ne-am putea astepta ca bancile sa fie utilizate in mare parte pentru afaceri, 88% dintre locuitorii din tarile in curs de dezvoltare spun ca utilizeaza bancile doar in interes personal.

Citeste mai multe despre Saracii si bancile pe Ziare.com.

#conturi bancare, #economisire banci, #banci tari curs dezvoltare , #Banci internationale