Romanii, impotriva recapitalizarii bancilor din banii contribuabililor - Sondaj Business24

Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:59
1502 citiri
Romanii, impotriva recapitalizarii bancilor din banii contribuabililor - Sondaj Business24

Romanii nu vor ca institutiile financiare cu probleme din Uniunea Europeana sa fie salvate din banii contribuabililor, pe masura ce recapitalizarea bancilor pare sa devina sportul preferat al europenilor, tara dupa tara solicitand ajutorul oficialilor UE.

In urma cu cateva zile va intrebam pe dumneavoastra, cititorii Business24 daca sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor europene efectuata din banii contribuabililor, inclusiv ai romanilor prin intermediul contributiei tarii noastre la Uniunea Europeana.

Intr-o masura covarsitoare, cititorii Business24 si-au exprimat indignarea fata de folosirea banilor publici pentru salvarea unor banci care au dus o politica de creditare nesabuita si care acum se afla in incurcatura sau chiar in pericol de a se prabusi, amenintand sa ia dupa ele intreaga Europa.

58,19% dintre respondenti au raspuns "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor din banii contribuabililor?".

Aceasta opinie este in rand cu cea a analistilor economici locali care spun ca acest lucru nu ar trebui sa se intample. "In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de vedere a teoriei pur economice nu este normal, insa datorita acestui interes economic care a fost construit in timp in acest sistem institutional, situatia asta pare inevitabila", a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.

Procentual, cei care cred ca recapitalizarea nu ar trebui sa se intample sunt urmati de cei care cred ca bancile ar trebui sa fie lasate sa intre in faliment. 23,28% dintre cititorii care si-au exprimat votul considera ca bancilor europene nu ar trebui sa le fie intinsa o mana de ajutor, ci ar trebui sa fie lasate sa intre in faliment.

"Daca ar trebui sa existe o solutie pan-europeana pentru toate probleme financiare din zona euro, atunci aceasta ar trebui sa fie falimentul. Este singura metoda prin care poti readuce pe crestere economia europenea", a precizat Declan Ganley, director executiv Rivada Networks.

Doar 10,78% dintre respondentii sondajului Business24 sunt de parere ca, desi bancile nu ar trebui salvate, aceasta este singura solutie a liderilor europeni, pe masura ce acestia incearca sa ajute la redresarea economiei din zona.

Prabusirea sistemului bacar dintr-o tara precum Spania, acolo unde s-a cerut ajutor pentru recapitalizarea bancilor saptamana trecute, ar avea repercursiuni grave asupra economiilor din zona. Marile banci spaniole si-ar retrage capitalurile din alte tari europene, in incercarea de a se mentine la suprafata, lasand astfel cu probleme serioase toate tarile care le gazduiesc sucursalele. Acelasi lucru poate fi spus si despre Grecia si Irlanda ori Cipru, dar si despre Italia, tara care este "urmatoarea pe lista" tarilor cu un grad ridicat de risc.

Doar 6,03% dintre cei care au raspuns la intrebarea pusa de Business24 au fost de acord cu salvarea bancilor europene din banii contribuabililor, in timp ce restul de 1,72% au declarat ca nu stiu ce ar trebui facut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizarea bancilor europene, #sistem bancar finantare, #sistem bancar faliment, #sondaj business24 , #Banci internationale