Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen Bank, in declin: Actiunile scad dupa anuntarea primelor pierderi din ultimii 7 ani

Raiffeisen Bank, in declin: Actiunile scad dupa anuntarea primelor pierderi din ultimii 7 ani


Actiunile Raiffeisen Bank International (RBI) au scazut puternic la bursa de la Viena, dupa ce grupul bancar austriac a anuntat prima pierdere trimestriala de la listarea la bursa din 2005, transmite Bloomberg.

RIB, al doilea mare creditor din Europa emergenta, a inregistrat in 2012 un profit net de aproximativ 700 milioane de euro (950 milioane de dolari), de la 968 milioane de euro in 2011 si dupa 840 milioane de euro in primele noua luni din 2012. Vineri la pranz actiunile Raiffeisen au scazut la bursa de la Viena cu 5,2%, la 31,34 euro, cel mai semnificativ declin din ultimele doua luni.

"Mediul economic din trimestrul patru al anului trecut s-a dovedit a fi mult mai dificil. Venitul net din tranzactionare in perioada octombrie-decembrie 2012 nu a contribuit la profitul bancii, din cauza costurilor", a anuntat banca austriaca, prezenta in 15 state din Europa de Est.

Profitul inainte de taxe a scazut anul trecut cu 29%, la aproximativ un miliard de euro, ceea ce implica pierderi inainte de taxe de aproximativ 100 milioane de euro in trimestrul patru din 2012, in timp ce analistii estimau un profit inainte de taxe de 1,28 miliarde de euro.

Provizioanele pentru creditele neperformante in 2012 au fost usor peste cele inregistrate in 2011, de 1,06 miliarde de euro, a anuntat Raiffeisen, ceea ce implica extinderea pierderilor trimestriale la aproximativ 400 milioane de euro in trimestrul patru din 2012, fata de 282 milioane de euro in perioada similara din 2011.

Cresterea a fost cauzata de creditele masive acordate pe segmentul de corporate in Austria si Estul Europei, precum si a deprecierilor semnificative din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovenia. Creditele neachitate la termen au continuat sa creasca in Estul Europei, ajungand la mai mult de o cincime din totalul imprumuturilor, in tari ca Ucraina, Ungaria si Romania.

Raiffeisen Bank International (RBI) are 59.000 de angajati, iar subsidiarele sale deservesc 13,8 milioane de clienti. Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Raiffeisen Bank are o retea de 543 de agentii in toata tara care deservesc aproximativ doua milioane clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 corporatii mari si medii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1898 ori