Prudenta maxima. Banca Angliei a adoptat cu 8-1 mentinerea nivelului dobanzii de referinta

Vineri, 07 August 2015, ora 11:12
1865 citiri
Prudenta maxima. Banca Angliei a adoptat cu 8-1 mentinerea nivelului dobanzii de referinta
Foto: Pixabay

Comitetul de Politici Monetare din Banca Angliei a decis, joi, 06 august, sa pastreze acelasi nivel scazut, de 0,5%, pentru dobanda de referinta. Este pentru prima data in ultimele luni cand decizia nu a mai fost unanima, unul din cei noua membri votand impotriva.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sustine ca va recurge la o crestere a dobanzii in viitorul apropiat, pentru moment insa, inflatia scazuta, pericolul reprezentat de prabusirea pietei de capital din China si criza datoriilor din Grecia impunand o abordare prudenta, relateaza BBC.

Asteptari inselate

Multi dintre analistii economici care sperau intr-o crestere a dobanzii de referinta pe anul in curs s-au trezit cu asteptarile inselate.

"Cei care au prognozat acest lucru s-ar putea sa fie nevoiti sa isi rupa hartiile cu calcule", a explicat Lucy O'Carroll, economist sef al Aberdeen Asset Management.

Spre deosebire de reprezentantii Rezervei Federale americane care au anuntat o prima crestere a dobanii de referinta in septembrie, Carney a evitat sa dea un termen fix pentru o astfel de decizie. "Nu poate fi prognozata in avans", s-a scuzat guvernatorul.

Carneuy a explicat ca o eventuala crestere a dobanzii va trebui sa aiba la baza fundamente precum cresterea salariilor, productivitate si nivelul importurilor.

Pentru moment, reprezentantii Bancii Angliei se asteapta la o revenire a inflatiei la pragul de 2% abia in urmatorii doi ani.

Caderea survenita in pretul petrolului si a energiei in general, pune in continuare presiune pe rata inflatiei, determinand si o apreciere a lirei sterline, au mai explicat reprezentantii bancii centrale. Lira s-a apreciat cu 3,5% din mai pana in prezent.

In trepte

"Ar fi fost imprudent sa recurga la o crestere a dobanzii de referinta in acest moment, cand revenirea economica a Marii Britanii are nevoie de o ingrijire atenta. Eventual, rata dobanzii va greste gradual, in mai multe trepte", a explicat seful Camerei de Comert a Marii Britanii, John Longworth.

Membrii Comitetului de Politici Monetare au decis in unanimitate si continuarea programului de relaxare catitativa, la aceeasi valoare de 375 miliarde de lire sterline.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda referinta Marea Britanie, #economie marea britanie, #banca angliei, #inflatie Marea Britanie , #Banci internationale