Profitul Societe Generale a scazut cu 20% in primul trimestru

Joi, 03 Mai 2012, ora 11:12
1326 citiri
Profitul Societe Generale a scazut cu 20% in primul trimestru

Profitul net al bancii franceze Societe Generale a scazut cu 20% in primul trimestru, la 732 milioane de euro, ca urmare a costurilor vanzarii unor active si a altor cheltuieli exceptionale, parte a procesului de consolidare a capitalului, in contextul incetinirii economice.

Procesul de consolidare a capitalului, impreuna cu declinul creditelor de retail in Franta, a anulat cresterea veniturilor din tranzactiile cu obligatiuni, valute si materii prime.

La fel ca alte mari banci europene, Societe Generale (SocGen), a doua mare institutie de credit din Franta, reduce costurile si numarul locurilor de munca la divizia de investment banking, pentru a intruni cerintele unor reguli globale mai dure si pentru a rezista mai bine efectelor crizei datoriilor suverane din zona euro.

Analistii consultati de Reuters anticipau un profit de 748,1 milioane de euro pentru SocGen.

Veniturile au scazut cu 4,7%, la 6,3 miliarde de euro, dar s-au situat peste asteptarile de 6,2 miliarde de euro.

Banca a vandut active, constand din portofolii de credite, in valoare de 6,4 miliarde de euro in primul trimestru, pentru a-si reduce indatorarea, iar rata de adecvare a capitalului a urcat la 9,4%.

Desi eforturile de consolidare a capitalului au lovit in principal rezultatele ddiviziei de investment banking, grupul a inceput sa fie afectat si pe reteaua de retail din Franta, unde profitul a scazut, anual, pentru prima data din 2010.

Economia Frantei incetineste, iar somajul se afla la maximul ultimilor 12 ani, noteaza Reuters.

SocGen si rivalii locali, precum BNP Paribas, se confrunta cu incertitudini suplimentare pe piata franceza, in contextul alegerilor programate pentru duminica.

Candidatul socialist, Francois Hollande, considerat a fi favorit pentru castigarea turului al doilea, a promis noi reglementari pentru banci si controlul activitatilor riscante ale acestora.

In Romania, SocGen detine banca BRD Groupe Societe Generale, precum si BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management, BRD Pensii si BRD Asigurari de Viata.

#Societe Generale profit 2012, #Societe Generale rezultate financare, #Societe Generale cifra afaceri , #Banci internationale