Premiera deciziei BCE, un efect de bumerang impotriva zonei euro?

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 08:02
2384 citiri
Premiera deciziei BCE, un efect de bumerang impotriva zonei euro?

Banca Centrala Europeana (BCE) a luat o decizie in premiera, miercuri, cand a acordat imprumuturi pe o perioada de 3 ani, in valoare de aproximativ 490 de miliarde de euro. Accesul bancilor la finantare a crescut optimismul investitorilor si a calmat pietele. Ce se ascunde, insa, in spatele acestei decizii?

Banca Centrala Europeana a acordat imprumuturi de 489 de miliarde de euro, pentru prima data,in cadrul unei oferte de fonduri pe 3 ani. Bancile pot folosi banii imprumutati pentru achizitia de obligatiuni italiene si spaniole, scrie Business Insider.

In cadrul operatiunii de finantare desfasurate miercuri, 523 de banci au imprumutat bani de la BCE. Suma totala a imprumutului a depasit cu mult asteptarile de 310 miliarde de euro ale analistilor consultati de Reuters.

Pe de alta parte, operatiunea masiva de creditare nu a primit decat un "raspuns caldut" pe piete, in conditiile in care randamentele obligatiunilor guvernamentale din Italia si Spania nu au crescut decat foarte putin, iar per ansamblu, pietele financiare nu au inregistrat nicio schimbare.

Asa cum era de asteptat, bancile au profitat de facilitarea accesului la lichiditatile atat de necesare si au confirmat scopul anuntat al operatiunii de finantare. Stigmatizarea imprumutului de la BCE a fost indepartata. Totusi, exista si cateva aspecte negative.

Accesul mai rapid la lichiditati este un lucru bun pentru banci, care aveau disperata nevoie de capital. Institutiile bancare vor putea sa indeplineasca una dintre conditiile impuse in cadrul tratatului anterior, referitoare la capitalul de minim 9%.Dar mai multa "lejeritate" presupune o amanare a inaspririi criteriilor de creditare din zona euro, cel putin pentru o perioada.

Speculatiile potrivit carora bancile vor cumpara mai multe obligatiuni suverane, atrase de costurile reduse de finantare si de un profit mai mare la randamente, au fost, in cel mai bun caz, premature. Intrebarea pe care o ridica o parte dintre analistii de pe Wall Street este: ce se va intampla cu banii?

Inca nu este clar daca bancile vor folosi lichiditatile pentru achizitia de obligatiuni sau pentru acordarea de imprumuturi unor diferite afaceri. Exista prea mult capital in exces, pe piata, acum, care nu poate fi folosit la nimic concret. Licitatiile de la inceputul anului viitor vor examina cu atentie orice dezechilibru, atrag atentia specialistii de pe Wall Street.

In plus, guvernele ar putea fi tentate sa amane introducerea unor masuri de austeritate mai aspre si sa se bazeze mai mult pe interventia Bancii Centrale Europene in solutionarea crizei datoriilor suverane. Ramane de vazut daca intentia BCE va reusi sa restabileasca increderea in economic.

BCE spera ca printr-o finantarea ieftina si pe termen lung va reusi sa consolideze increderea in banci, reducerea pericolului unei crize a creditelor si posibila achizitie de catre institutiile financiare de obligatiuni ale Spaniei si Italiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizie bce, #decizie bce finantare banci, #credite banci , #Banci internationale