Ponta: Romania deschide o linie de credit de un mld. euro de la BM

Marti, 15 Mai 2012, ora 17:53
1358 citiri
Ponta: Romania deschide o linie de credit de un mld. euro de la BM

Premierul Victor Ponta a anuntat marti seara ca va contracta un credit in valoare de un miliard de euro din partea Bancii Mondiale, suma asupra careia s-a cazut de acord in urma unei intalniri cu reprezentantii institutiei financiare.

In cadrul sedintei de guvern de miercuri, Victor Ponta sustine ca se vor aproba documentele necesare pentru un acord special - o linie de credit in valoare de un miliard de euro.

Aceasta urmeaza sa fie cea mai mare linie de credit contractata vreodata de Romania, banii urmand sa fie la dispozitia statului pentru orice fel de necesitati.

Iata toate declaratiile premierului:

- Situatia Romaniei e stabila, sub control. BNR, in coordonare cu Finantele, Guvernul si cu toate autoritatile competente au instrumentele necesare pentru a tine situatia stabila si pentru a asigura parametrii pe care Romania i-a avut in vedere.

- Nu este o situatie care priveste Romania in mod special. Majoritatea tarilor din zona au aceasta atentie sporita. Leul a avut o fluctuatie mult mai mica decat alte monede din zona. Mesajul si convingerea mea este ca situatia este stabila si ca BNR are toate instrumentele pentru a diminua orice fel de efecte negative pe piata europeana.

- Am vauzt si anumite critici din partea opozitiei ca Romania se afla in mod tehnic in recesiune in urma a doua trimestre consecutive de scader, T4 si T1 din 2012. Nu vreau sa le aduc aminte ca nu Guvernul USL se afla la conducere. Mai multa decenta si mai multa memorie le-ar prinde bine celor care critica.

- Guvernul actual, prin aceasta coordonare cu BNR, ia toate deciziile necesare pentru a atenua efectele unei proaste guvernari care ne-a adus in aceasta situatie.

- Am si o veste buna. Am avut o intalnire cu reprezentantii Bancii Mondiale. Maine, in sedinta de guvern vom aproba documentele necesare pentru un acord special - cea mai mare linie de credit de 1 miliard de euro, contractata vreodata de la BM va fi la dispozitia Romaniei pentru orice fel de necesitati.

- Este o suma de 1 miliard de euro de siguranta pe care Romania o poate accesa in orice moment. Din 14 iunie suma respectiva va fi la dispozitia noastra. Cu exceptia celor din fonduri structurale, banii BM sunt cei mai ieftini. Acesti bani pot fi cheltuiti doar pentru lucruri transparente, e o schimbare de mod de guvernare.

- Domnul ministru Ioan Mang mi-a solicitat sa-si inceteze activitatea de ministru in urma unor acuzatii pornite si sustinute de catre cei din PDL si UDMR.

- Dl Mang are in acest moment mainile dezlegate sa-si poata apara prestigiul si munca de atatia ani si sunt convins ca in zilele urmatoare, va restabili adevarul si ne ajuta sa intelegem ce s-a aflat in sptele acestor atacuri.

- Educatia si sanatatea sunt cele doua domenii prioritare pentru o guvernare USL si tin la aceste doua domenii atat de mult incat accept sa sufar alaturi de colegii mei toate consecintele. Am facut propunerea ca in perioada urmatoare, pana in termenul de 45 de zile, un alt membru al Guvernului, Liviu Pop sa asigure conducerea Ministerului Educatiei si sa se ocupe de organizarea BAC-ului. In timpul acesta de 45 de zile, voi face nominalizarea pentru numirea unui nou ministru.

#credit Romania Banca Mondiala, #linie credit miliard euro Romania, #imprumut romania banca mondiala , #Banci internationale