Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piraeus Bank si NBG vor infiinta banci de rebuturi pentru creditele neperformante

Piraeus Bank si NBG vor infiinta banci de rebuturi pentru creditele neperformante


Primele doua banci comerciale din Grecia, National Bank of Greece si Piraeus Bank, prezente si pe piata din Romania, intentioneaza sa-si transfere creditele cu probleme catre "banci de rebuturi" separate, in ideea de a restabili increderea consumatorilor in restul afacerilor lor, au declarat joi pentru Reuters o serie de directori din cele doua banci.

Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat ca NBG, pentru care creditele neperformante reprezinta 24,4% din portofoliul de credite, vrea sa infiinteze o banca de rebuturi in urmatoarele doua luni si cauta consilieri care sa o ajute cu acest proiect.

"Trebuie sa ai un obiectiv clar, o identitate clara si un management coerent al creditelor neperformante, precum si o structura de responsabilitate bine definita care sa precizeze cine este responsabil si pentru ce", a spus Christodoulou. Potrivit acestuia, volumul activelor care ar urma sa fie transferate nu a fost inca stabilit, insa banca de rebuturi ar trebui sa poata functiona separat de la finele acestui an.

De asemenea, NBG ar putea utiliza o structura de tip "banca de rebuturi" pentru a scapa de unele din creditele cu problema prin gasirea unui investitor dispus sa preia o participatie minoritara la o subsidiara care va gestiona aceste credite. "Am semnat un acord de confidentialitate, au vazut portofoliul si il vor evalua. Este vorba de mai multe fonduri care incearca sa obtina un castig rapid asa ca este posibil sa ajungem la un acord", a mai supus Christodoulou.

La randul sau, directorul general adjunct de la Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, a declarat ca si banca sa cauta modalitati prin care sa separe creditele cu probleme de cele sanatoase si ca spera ca o noua organizatie sa intre in functiune pana la inceputul anului urmator. "Piata cere claritate cu privire la creditele neperformante", a declarat Thomopoulos, adaugand ca Piraeus Bank a decis sa infiinteze o banca de rebuturi deoarece in prezent situatia incepe sa se stabilizeze.

Creditele neperformante sunt o problema importanta pentru bancile grecesti, unde economia s-a contractat cu 25% dupa sase ani de recesiune. In plus, bancile elene nu si-au revenit inca dupa pierderile de 27 de miliarde de euro inregistrate dupa restructurarea fara precedenta a datoriei suverane a Greciei in 2010. La finele lunii iunie creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliul total de credite in valoare de 260 de miliarde de euro al primelor patru banci grecesti, de peste trei ori mai mult decat media de 7,15% care potrivit FMI exista in 2012 in zona euro.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1698 ori