Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Papa Francisc ar putea inchide Banca Vaticanului, pe fondul suspiciunilor de spalare de bani

Papa Francisc ar putea inchide Banca Vaticanului, pe fondul suspiciunilor de spalare de bani


Papa Francisc vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate si ar putea restructura sau chiar inchide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican, decizia survenind scandalurilor in care a fost implicata banca si lipsei de transparenta.

Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii) si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri in ultimele decenii.

Provocarile Papei Francisc: Trebuie sa scoata Vaticanul din scandalurile financiare

Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de institutia financiara, o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC.

Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare.

"Cu siguranta daca papa vrea poate inchide banca", a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el.

Reforme semnificative ar putea avea loc abia dupa o anumita perioada si, probabil, dupa schimbari la Secretariatul de Stat. Schimbarile ar putea include si inlocuirea sefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numarul doi in ierarhia de la Vatican si considerat vinovat ca nu a impiedicat conflictele interne din timpul pontificatului de opt ani al predecesorului lui Francisc.

Cum ar putea fi restructurate operatiunile bancii

Francisc analizeaza optiunile disponibile, conform CNBC.

Alt oficial de la Vatican, care nu este prelat, a afirmat ca banca va fi mai degraba "restructurata puternic" decat inchisa. Banca administreaza banii Vaticanului, institutiilor catolice internationale, precum si fondurile ordinelor religioase.

"Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu as exclude nimic, nici chiar inchiderea acesteia in viitor. Francisc face lucruri uimitoare in fiecare zi", a spus el.

Una dintre optiuni ar fi reducerea activitatii bancii pentru a administra doar fondurile necesare functionarii Vaticanului, diminuand astfel drastic numarul de conturi externe si vulnerabilitatea la abuzuri.

"Am putea pur si simplu spune Iezuitilor, Dominicanilor si Franciscanilor: ?Domnilor, trebuie sa va mutati afacerile in alta parte?", a spus sursa.

O parte din profiturile generate de banca au ajutat, insa, Sfantul Scaun sa-si echilibreze bugetul in trecut, acoperind cheltuieli de zeci de milioane de dolari, noteaza CNBC. In cazul inchiderii sau reducerii activitatii bancii, vor trebui identificate noi surse de venit, a spus prelatul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2285 ori