Ordin de la UE: Grupul EFG se desparte de banca greceasca Eurobank

Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:01
2304 citiri
Ordin de la UE: Grupul EFG se desparte de banca greceasca Eurobank

In contextul discutiilor despre iminenta falimentului grecesc, autoritatile europene iau masuri pentru a limita efectele pe piata financiara a unui astfel de eveniment. Astfel, autoritatile de reglementare au cerut separarea bancii grecesti EFG Eurobank de Grupul EFG.

In cazul in care Grecia isi declara in mod oficial falimentul, efectul nociv asupra sistemului bancar s-ar opri la EFG Eurobank, fara a se extinde catre importantul grup bancar european.

Grupul EFG este actionar majoritar in cadrul bancii romanesti Bancpost, inca din 2003. Din 2009, Grupul detine 99% din actiunile bancii. In acest moment, Bancpost are 3.000 de angajati si 240 de sucursale in Romania, 10 centre regionale si 10 centre de afaceri. La nivel global, Grupul EFG are peste 20.000 de angajati si 1.600 de sucursale, raportand in primul trimestru al 2012 active totale de 73,6 miliarde de euro.

"Evident ca pentru orice banca intrarea in faliment a Greciei va fi foarte importanta, depinzand in primul rand de portofoliul de titluri grecesti pe care le are fiecare banca. Dincolo de asta, bancile care au subsidiare locale vor avea o pierdere si in functie de valoarea portofoliului pentru aceste subsidiare", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.

BNR poate absorbi socul retragerii bancilor grecesti din Romania - JPMorgan.

Grupul EFG va transfera 43,55% din cele 44,7% actiuni detinute in banca greceasca in posesia a noua membrii mai tineri ai familiei Latsis, actionar majoritar in Eurobank.

"Eurobank nu o sa mai apara in rezultatele financiare ale Grupului EFG", anunta comunicatul de presa.

Autoritatile de reglementare au cerut distingerea celor doua grupuri atat in ceea ce priveste branding-ul, managementul si, in cele din urma, numele proprietarilor.

Eurobank, la fel ca si multe alte banci grecesti, a fost afectata puternic de situatia economica din tara datorata crizei datoriilor suverane. Conform unui raport, banca a pierdut deja 5,5 miliarde de euro in 2011, prin restructurarea datoriilor.

Bancile grecesti depind de fondurile Bancii Centrale Europene pentru recapitalizare, o parte vitala a ajutorului de 130 de miliarde de euro asupra caruia au cazut de acord autoritatile grecesti, Uniunea Europeana si FMI in martie pentru a amana intrarea in faliment.

"Date fiind problemele economiei grecesti, autoritatile si-au facut clara dorinta de separare completa a celor doua grupuri", a spus un oficial al bancii sub umbrela anonimitatii. "Astfel, s-ar asigura ca evolutia evenimentelor din Grecia si evaluarea riscurilor sa nu afecteze activitatea Grupului EFG in zona sensibila a private banking-ului".

EFG Eurobank in Romania

Grupul financiar elen EFG Eurobank este prezent pe piata din Romania, pe langa Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata.

De la inceputul lunii iulie, conducerea Bancpost a fost preluata de Anthony Hassiotis, care ii urmeaza in pozitia de Country CEO si CEO al Bancpost lui Peter Weiss.

Hassiotis este fost presedinte al Consiliului de Administratie si CEO al General Bank in Grecia, viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de Administratie a Bancii Agricole a Greciei. Noul director a lucrat timp de 17 ani pentru Citibank in Statele Unite, Arabia Saudita, Venezuela, Costa Rica si Grecia, dar si la Mellon Bank in Pittsburg, SUA si in Londra.

#Grup EFG banca Grecia, #despartire EFG Eurobank Grup EFG , #Banci internationale