Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Olanda nationalizeaza una dintre cele mai mari banci ale tarii

Olanda nationalizeaza una dintre cele mai mari banci ale tarii


Olanda a preluat controlul SNS Reaal, dupa ce pierderile legate de sectorul imobiliar au adus a patra mare institutie de credit a tarii in pragul colapsului, nationalizarea fiind a doua in sectorul bancar incepand din 2008.

Decizia, care are ca scop stabilizarea SNS Reaal, va costa contribuabilii 3,7 miliarde de euro, a anuntat, Ministerul de Finante din Olanda. Banca avea depozite de 32,5 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului al treilea.

"Am analizat toate alternativele implicand actori din piata. Am fost nevoit sa accept ca nu a fost oferita nicio solutie acceptabila. In consecinta, a trebuit sa folosesc ultimul instrument disponibil, care este nationalizarea", a afirmat ministrul de Finante, Jeroen Dijsselbloem, citat de Bloomberg.

SNS Reaal a cumparat divizia de creditare ipotecara a ABN Amro in 2006, iar in contextul crizei a fost afectata de pierderi care au lasat institutia de credit in dificultate privind plata unui ajutor financiar primit in trecut de la stat.

Nationalizarea include toate actiunile emise, instrumente financiare conexe capitalului de rang intai si obligatiuni subordonate, potrivit ministerului.

Nationalizarea vine la mai putin de cinci ani dupa ce statul a cumparat diviziile bancara si de asigurari ale Fortis in Olanda, precum si participatia la ABN Amro.

SNS este cea mai mica dintre cele patru mari banci considerate de importanta sistemica in Olanda. Celelalte institutii de credit mari sunt ING, Rabobank Groep si ABN Amro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1152 ori