NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus Bank au nevoie de 28 miliarde de euro pentru recapitalizare

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:58
2379 citiri
NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus Bank au nevoie de 28 miliarde de euro pentru recapitalizare
Foto: New York Times

Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, transmite duminica site-ul ekathimerini.com.

Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.

National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.

Vineri, National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.

De fapt, dependenta bancilor locale de capitalul de stat depaseste 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au emis deja actiuni preferentiale in valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totala se ridica la 2,6 miliarde de euro.

In 2011, Banca Centrala a Greciei anuntase ca institutiile elene de creditare trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste cerintele stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), de 9%. Pentru a indeplini aceste cerinte, grupurile bancare elene au nevoie de 28 miliarde de euro pana in 2014.

Guvernul de la Atena intentiona sa discute cu reprezentantii FMI, UE si BCE reducerea cerintelor privind capitalul de baza Tier 1 pentru bancile din Grecia sub 10%, dar nu s-a ajuns la nici un acord. Cu toate aceste oficialii bancari eleni sunt optimisti si cred ca in urmatoarele luni vor exista initiative de reducere a cerintelor privind capitalul.

Daca acest lucru se va intampla si conditiile economice se vor imbunatati, bancile ar putea sa-si majoreze cu succes capitalul, cu participarea sectorului privat, astfel incat sa se mentina caracterul privat al bancilor.

Luna trecuta, autoritatile de la Atena au dezvaluit termenii planului de recapitalizare a sectorului bancar, potrivit caruia bancile vor emite obligatiuni convertibile si actiuni pentru a indeplini un raport al capitalului de baza de minim 6%.

Potrivit deciziei cabinetului de la Atena, bancile grecesti vor emite noi actiuni cu un discount de 50% fata de pretul mediu din ultimele 50 de zile dinaintea emiterii. Bondurile convertibile vor plati un cupon anual de 7%, cu o crestere progresiva de o jumatate de punct pe an si vor fi convertite in actiuni dupa cinci ani.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) va cumpara toate actiunile si bondurile convertibile emise de banci si va deveni ce mai mare actionar la bancile grecesti. HFSF a injectat deja 18,5 miliarde de euro in primele patru mari banci din Grecia.

Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.

Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#recapitalizare banci Grecia, #recapitalizare Alpha Bank, #recapitalizare National Bank Greece, #recapitalizare Eurobank, #recapitalizare Piraeus Bank , #Banci internationale