Masacrul bonusurilor in banci. Managerii isi pierd "premiile" de milioane de euro

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:00
1940 citiri
Masacrul bonusurilor in banci. Managerii isi pierd "premiile" de milioane de euro
Bancile din Europa taie bonusurile

Bonusurile enorme ale managerilor din bancile europene au intrat puternic in vizorul autoritatilor in ultimele luni. Bancherii isi vad "premiile" de milioane de euro taiate fara mila.

Caderea Lehman Brothers, care a marcat inceputul crizei financiare, a atras atentia tuturor asupra bonusurilor enorme pe care le primesc managerii din prima linie.

In ultimele luni, politicieni si activisti din Europa au cerut taierea primelor exagerate practicate in banci si au adus acuze intregului sistem de bonificatii, relateaza CNBC. Bancile au anuntat sistematic in ultima luna micsorarea bonusurilor managerilor, in urma rezultatelor financiare slabe din anul 2011.

In Marea Britanie, liderul Partidului Popular Ed Miliband si guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King au fost printre cei mai sonori atacanti ai bonusurilor. Chiar si prim-ministrul David Cameron, care face parte dintr-un partid de dreapta, i-a certul Royal Bank of Scotland (RBS), banca prezenta si pe piata romaneasca si sustinuta de stat englez, sa restranga compensatiile directorilor.

"Cred ca exista un focus prea mare pe bonusuri", a declarat Paul Walsh, director executiv al Diageo. "Trebuie sa ne concentram pe marirea potentialului de export al acestei piete sip e crearea de locuri de munca, ceea ce va duce la disparitia multora dintre aceste probleme".

Unde castiga cel mai bine bancherii romani

In Romania, bancherii sunt cei mai bine platiti angajati, salariul mediu pentru anul 2011 fiind de 3.000 de lei.

Banca spaniola La Caixa este institutia care ofera cele mai bune salarii dintre toate bancile, cu o medie de 10.850 lei pe luna (2.500 euro).

Pe a doua pozitie se afla bancherii care lucreaza pentru Fortis cu 10.470 de lei pe luna, iar pe a treia pozitie este ocupata de BCR Locuinte cu 7.340 de lei pe luna.

La polul opus, pe pozitia 40 se afla cei care lucreaza pentru Creditcoop, reteaua cooperatista, care au 1.540 lei pe luna (350 de euro).

Cei care lucreaza in management au salarii care pornesc de la 4.000 euro pe luna, ajungand in cazul presedintilor chiar la 35.000-40.000 euro pe luna. In sistemul bancar romanesc lucreaza 66.500 de oameni.

Scaderea bonusurilor, noua "ciuma neagra"

Scaderea bonusurilor este noua "ciuma neagra" ce-i afecteaza pe directorii executivi din sistemul bancar. Stephen Hester de la RBS, adus sa rezolve problemele lasate de predecesorul sau Fred Goodwin, Antonio Horta-Osorio de la Lloyd Banking, care si-a luat doua luni de concediu din cauza epuizarii in 2011, si Carsten Kengeter de la UBS au declarat deja ca vor micsora bonusurile de anul acesta.

Dupa ce Hester, care pare ca rezolva multe dintre problemele RBS, a refuzat un bonus de aproape 1 milion de lire sterline (1,58 milioane de dolari) pe fondul criticilor generale, Lord Wolfson, CEO la banca Next, a declarat ca este "pus pe taieri".

Unul dintre motivele de ingrijorare ale criticilor este ca bonusurile alimenteaza o cultura de "traire a clipei", in locul unei viziuni pe termen lung, si incurajeaza angajatii sa-si asume mai multe riscuri.

Taieri in masa

Traderii si directorii executivi din sistemul bancar isi vor vedea bonusurile taiate, anul acesta, cu sau fara interventia politicienilor. Compensatiile exagerate au fost taiate de catre banci dupa ce anul 2011 a mers mult mai prost decat s-au asteptat pietele.

Credit Suisse, a doua cea mai mare banca dupa active din Elvetia, a taiat volumul de bonusuri cu 41%, fata de anul trecut, UBS cu 40%, iar Deutsche Bank cu 17%.

"Bonusurile se platesc la nivel individual si cred ca ii recompensam pe cei care chiar merita", a declarat directorul financiar al UBS.

Fenomenul are loc si pentru ca multe companii listate, conduse de banci, se indreapta spre modele de remuneratie diferite.

"Conform trendului, care a inceput acum aproximativ un an, bonusurile urmau sa fie micsorate, asa ca multe banci de investitii si-au crescut salariile de baza foarte mult. Exista o presiune asupra faptului ca bonusurile nu erau justificate, asa ca pachetul salarial a fost reconfigurat", a declarat Ashok Shah, directorul general de investitii al London & Capital.

In acelasi timp, multe banci isi reduc numarul de angajati.

Si in Romania, rezultatele financiare slabe ale bacilor vor duce la taieri de salarii si bonusuri. Dupa profiturile record din anul de varf 2008, de peste 1 miliard de euro, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 200 milioane de euro, in primele noua luni ale anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii mar banci, #top salarii banci, #salariu banca, #bonusuri bancheri romania, #scadere salariu bancheri, #crestere salariu , #Banci internationale