Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 11:37
1830 citiri
Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii
Eric Schneiderman, procurorul general al statului New York

In cadrul dosarului privind manipularea dobanzilor Libor din SUA, printre cele noua banci citate de procuratura incepand cu luna august, se regasesc si Societe Generale, Royal Bank of Canada si Bank of America.

Informatia provine din surse anonime ale Bloomberg, iar cu aceste noua banci, numarul total al bancilor citate in total in acest caz ajunge la 16, scrie Agerpres

Printre institutiile financiare implicate in dosarul de manipulare a dobanzilor Libor se afla Credit Agricole, HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, Barclays, UBS AG, Credit Suisse AG, Bank of Tokyo Mitsubishi, Norinchukin Bank, Rabobank, Lloyd's Banking Group Plc, West LB AG si Barclays, sustin sursele.

Recent, analistii de la Morgan Stanley au estimat ca bancile implicate in dosarul Libor ar putea fi obligate sa plateasca penalitati si daune in valoare de 22 miliarde de dolari.

Frederic Oudea, directorul general al SocGen, declara luna trecuta ca banca franceza coopereaza cu autoritatile SUA care investigheaza dosarul de manipulare a dobanzilor Libor, in timp ce continua propriile verificari in cadrul bancii. "In acest stadiu al cercetarilor nu am primit nici o informare de la nici o autoritate de reglementare. Noi cooperam cu ele", a declarat seful bancii franceze. Acesta a precizat ca se refera in special la autoritatile din SUA care investigheaza dosarul de manipulare a dobanzilor Libor.

Recent, banca britanica Barclays a platit 456 milioane de dolari autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru incercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.

Libor este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

#scandal Libor, #manipulare Libor, #banci dosar Libor , #Banci internationale