Letonii si-au retras in masa banii de la Swedbank, in urma unor zvonuri

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:37
2557 citiri
Letonii si-au retras in masa banii de la Swedbank, in urma unor zvonuri

Peste 1.000 de letoni si-au retras depozitele de la banca suedeza Swedbank, dupa zvonuri ca institutia se afla in dificultati financiare.

Retragerile in masa au inceput duminica, dupa zvonuri ca banca se confrunta cu o lipsa de lichiditati si cu probleme legale in Estonia si Suedia.

Directorul general al bancii, Maris Macinskis, a calificat aceste zvonuri, ce ar fi aparut initial pe Twitter, ca "absurde". El a precizat ca letonii au retras pana acum 19,2 milioane de dolari de la Swedbank.

Panica intervine intr-un moment de incertitudine in ceea ce priveste sistemul bancar al tarii. Clientii celei de 10-a banci ca marime din Letonia, Latvijas Krajbanka, nu au avut acces la banii lor zile la rand, dupa ce institutia a intrat in lichidare. Inspectorii insarcinati cu dosarul au descoperit frauda pe scara larga, dupa ce compania mama, din Lituania, a fost preluata de guvern.

Swedbank a precizat ca incearca sa realimenteze ATM-urile golite in urma retragerilor in masa.

Banca suedeza are depozite de 3,1 miliarde de dolari in tara baltica.

Politia ar fi lansat o ancheta pentru a descoperi sursa zvonurilor privind Swedbank, deoarece raspandirea de informatii false care ameninta stabilitatea sistemului bancar este o infractiune in Letonia si se pedepseste cu doi ani de inchisoare.

#Swedbank, #letoni retragere depozit bancar, #zvon Twitter banci , #Banci internationale