Lehman Brothers: Compensatii financiare de 700 milioane de dolari inainte de faliment

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 09:40
1493 citiri
Lehman Brothers: Compensatii financiare de 700 milioane de dolari inainte de faliment

Lehman Brothers a acordat, cu mai putin de un an inaintea falimentului rasunator din septembrie 2008, compensatii financiare intre 8 si 51 milioane de dolari pentru 50 dintre cei mai bine platiti angajati, totalizand peste 700 milioane de dolari.

Los Angeles Times citeaza documente depuse la tribunal in timpul falimentului Lehman, pierdute printre cele cateva milioane de pagini care descriu in detaliu cel mai zguduitor faliment din istorie, catalizatorul crizei financiare mondiale din 2008 - 2009.

Documentele arata lista celor mai bine platiti angajati ai bancii, care au primit intre 8 si 51 milioane de dolari in bani, actiuni si alte forme de remunerare.

Nu se stie insa daca angajatii au apucat sa vanda actiunile inainte de falimentul bancii.

Pachetele financiare generoase acordate cu numai cateva luni inainte de colapsul Lehman au provocat uimire in randul expertilor in compensarea angajatilor de top, evidentiind inca o data cultura banilor de pe Wall Street, care a avut o contibutie decisiva la declansarea crizei financiare.

"Multa lume o sa fie uimita de cat de bine erau platiti unii. Nu este o situatie in care doar cinci sau sase oameni primesc mult", observa un expert american in compensatii financiare.

Lehman Brothers a intrat in faliment in septembrie 2008, dupa pariuri masive pe credite ipotecare subprime care s-au dovedit fara valoare dupa caderea pietei imobiliare.

Documentele Lehman obtinute de Los Angeles Times ofera o perspectiva inedita asupra practicilor salariale de pe Wall Street, deoarece legislatia federala americana cere companiilor sa prezinte numai pachetele de compensatie financiara acordate celor mai importanti cinci directori executivi.

Inscrierile arata ca platile uriase nu erau destiante doar directorilor executivi, ci erau impartite unui grup larg de bancheri care primeau uneori bonusuri mai mari decat directorul general aflat la conducerea companiei.

51,3 milioane de dolari pentru un director

Cel mai bine platit angajat al Lehman era Robert Millard, care a incasat in 2008, pentru activitatea din 2007, 51,3 milioane de dolari. Millard era seful unei subsidiare Lehman care se ocupa de investitii cu banii bancii.

Directorul general al Lehman, Richard "Dick" Fuld, primea totodata 40 milioane de dolari.

In 2005, Millard era platit cu numai 3,8 milioane de dolari, compensatia sa urcand in 2006 cu 1,084%, la 44,5 milioane de dolari, potrivit documentelor.

In prezent seful unui fond de hedging, Millard sustine ca nu a incasat in totalitate compensatia pentru 2006 si 2007. El spune ca mai mult de jumatate din pachetele financiare erau constituite in actiuni, devenite fara valoare dupa faliment.

Secundului lui Millard, Marvin Schwartz, i-a fost alocata o compensatie de 31,1 milioane de dolari pentru 2007, in urcare de la 27 milioane dolari in 2006 si 19,3 milioane dolari in 2005. In prezent, el este managerul unui portofoliu la fondul de investitii Neuberger Berman.

Jonathan Hoffman, trader la Lehman Brothers, a primit pentru 2007 o compensatie financiara de 30,9 milioane de dolari, fata de 19,9 milioane pentru 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lehman Brothers compensatii financiare, #Lehman Brothers faliment, #Lehman 700 milioane dolari , #Banci internationale