Lehman Brothers a iesit din faliment dupa 1.268 de zile

Marti, 06 Martie 2012, ora 21:02
1674 citiri
Lehman Brothers a iesit din faliment dupa 1.268 de zile

Lehman Brothers a iesit marti din falimentul declarat pe 15 septembrie 2008, care a socat o lume intreaga, dupa 1.268 de zile, si va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori pe 17 aprilie.

In momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA si care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari, relateaza Reuters.

Dupa 1.268 de zile, incheierea procedurii de faliment permite Lehman Brothers sa distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari.

Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat in decembrie de un tribunal american pentru falimente.

Fosta banca de investitii are disponibile lichiditati de circa 18 miliarde de dolari si ar putea, potrivit Bloomberg, sa plateasca initial creditorilor 12-14 miliarde de dolari, in functie de cat capital are nevoie ca rezerva pentru litigii.

Dupa prabusirea grupului energetic american Enron, un alt faliment rasunator din Statele Unite, investitorii au primit 53 de centi pentru fiecare dolar.

Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata catre creditori a 18 centi pentru un dolar, in urmatorii cativa ani.

Compania, ale carei active principale au fost preluate de banci, printre care Barclays, nu va relua deocamdata activitatile si va continua sa isi lichideze detinerile sub conducerea unui nou consiliu de administratie, se arata intr-un comunicat al Lehman Brothers.

"Suntem fericiti sa anuntam iesirea de sub protectia legii falimentului si intrarea in etapa finala a procesului, de distributie a banilor catre creditori", a declarat directorul operational John Suckow, citat de AFP.

Disparitia Lehman Brothers a provocat un soc fara precedent care a adus sistemul financiar mondial in pragul colapsului.

#Lehman Brothers faliment, #Lehman Brothers banca investitii faliment, #lichiditati Lehman Brothers , #Banci internationale