Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lagarde: Unele banci centrale ar putea destabiliza tarile in curs de dezvoltare

Lagarde: Unele banci centrale ar putea destabiliza tarile in curs de dezvoltare


Initiativele anticriza desfasurate de bancile centrale din tarile bogate risca sa destabilizeze economiile emergente prin crearea de "dezechilibre" si "bule" financiare, a declarat duminica la Tokyo, Christine Lagarde, sefa FMI.

"Politicile monetare permisive pot provoca fluxuri importante de capital spre economiile emergente si conduce la formarea unor bule financiare in pretul anumitor active si la nasterea unor dezechilibre financiare", a declarat ea in inchiderea adunarii anuale a Fondului, transmite France Presse.

Pentru a lupta impotriva incetinirii dezvoltarii economice, mai multe banci centrale - Fed in SUA, BCE in Europa, Banca Japoniei - si-au relaxat politicile monetare, injectand masiv lichiditati si scazand ratele dobanzilor de referinta la niveluri apropiate de zero.

Anumite tari emergente, precum Brazilia, se tem ca aceste actiuni le destabilizeaza economia, alimentand fluxuri speculative in tara lor si intarindu-le artificial moneda. In ceea ce o priveste, salutand actiunea "legitima" si "necesara" a bancilor centrale, dna Lagarde a explicat duminica faptul ca economiile emergente s-ar putea sa "nu aiba capacitatea de a absorbi" aceste fluxuri de capital, aparand riscul unei "supraincalziri".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1248 ori