Lagarde: Unele banci centrale ar putea destabiliza tarile in curs de dezvoltare

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:45
1360 citiri
Lagarde: Unele banci centrale ar putea destabiliza tarile in curs de dezvoltare

Initiativele anticriza desfasurate de bancile centrale din tarile bogate risca sa destabilizeze economiile emergente prin crearea de "dezechilibre" si "bule" financiare, a declarat duminica la Tokyo, Christine Lagarde, sefa FMI.

"Politicile monetare permisive pot provoca fluxuri importante de capital spre economiile emergente si conduce la formarea unor bule financiare in pretul anumitor active si la nasterea unor dezechilibre financiare", a declarat ea in inchiderea adunarii anuale a Fondului, transmite France Presse.

Pentru a lupta impotriva incetinirii dezvoltarii economice, mai multe banci centrale - Fed in SUA, BCE in Europa, Banca Japoniei - si-au relaxat politicile monetare, injectand masiv lichiditati si scazand ratele dobanzilor de referinta la niveluri apropiate de zero.

Anumite tari emergente, precum Brazilia, se tem ca aceste actiuni le destabilizeaza economia, alimentand fluxuri speculative in tara lor si intarindu-le artificial moneda. In ceea ce o priveste, salutand actiunea "legitima" si "necesara" a bancilor centrale, dna Lagarde a explicat duminica faptul ca economiile emergente s-ar putea sa "nu aiba capacitatea de a absorbi" aceste fluxuri de capital, aparand riscul unei "supraincalziri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lagarde banci centrale, #declaratii Lagarde Tokyo, #banci centrale criza financiara , #Banci internationale