Hollande este convins ca uniunea bancara va fi functionala in 2014

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:20
1342 citiri
Hollande este convins ca uniunea bancara va fi functionala in 2014

Presedintele francez, Francois Hollande, s-a declarat convins, dupa prima zi a Consiliului European de iarna, ca la inceputul anului 2014 va fi functional "intreg edificiul Uniunii Bancare".

"Daca in luna mai mi s-ar fi spus ca putem avansa atat de repede, as fi fost primul care ar fi fost surprins", a adaugat Hollande facand referire la recent incheiatul acord pentru supravegherea bancilor din zona euro, ce creeaza conditiile ca inca de la inceputul anului viitor bancile in dificultate sa fie recapitalizate direct cu ajutorul fondului european de salvare, scrie Agerpres.

In opinia liderul francez, "increderea" este pe cale sa revina in Europa intrucat pe piete se constata o reducere a costurilor de finantare pentru state. El a insistat ca "prioritatea" sa pentru anul 2013 va fi sustinerea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

In acest sens, Hollande a subliniat importanta unui "fond de solidaritate" in zona euro cu ajutorul caruia sa fie finantate politici precise pe baza de "contracte" intre state si UE. Modalitatile pentru punerea in practica a acestei initiative, ar trebui sa fie clarificate anul viitor in luna iunie, insa "contractele" nu vor fi disponibile din anul 2013, dar ideea este ca ele sa fie deschise pentru toate tarile, nu numai pentru cele aflate in situatii dificile, a mai spus liderul francez.

El a dat exemplul tarii sale, care ar putea sa foloseasca aceasta facilitate pentru a "sustine" politicile de crestere, de competitivitate sau de impulsionare a cercetarii.

Hollande a sustinut conceptul de "fond de solidaritate" legat de cel al "contractelor" in detrimentul formulei propuse initial, care vorbea despre o "capacitate fiscala" pentru zona euro, temandu-se ca acest termen va crea noi dificultati in negocierile privind bugetul UE pe urmatorii sapte ani.

#Uniunea Bancara Europeana, #uniune bancara Hollande, #supraveghere banci , #Banci internationale