Germania: Masurile BCE sunt periculoase

Joi, 01 Martie 2012, ora 10:28
1212 citiri
Germania: Masurile BCE sunt periculoase

Masurile anticriza ale BCE pot genera riscuri tot mai grave si se impune revenirea la reglementarile stricte privind colateralul acceptat de institutie, a declarat Jens Weidmann, presedintele Bundesbank si membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

Intr-o scrisoare catre presedintele BCE Mario Draghi obtinuta de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann se arata ingrijorat privind decizia decenta a BCE de a relaxa reglementarile privind garantiile colaterale acceptate de la bancile comerciale in schimbul finantarii suplimentare, transmite Reuters.

Totodata, oficialul german subliniaza ca unele banci centrale din zona euro accepta acum o gama mai larga de tipuri de colateral decat altele.

Reprezentantii Bundesbank au refuzat sa comenteze informatiile.

BCE a lansat numeroase masuri de lichiditate pentru bancile din zona euro, incercand sa asigure fluxul creditarii catre economia reala. Astfel, institutia a largit plaja de active acceptate drept colateral pentru operatiunile de refinantare, relaxand reglementarile stricte anterioare crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Regulile mai putin dure privind colateralul au facilitat infuziile uriase de capital derulate recent de banca, ajutand bancile sa imprumute, la cele doua operatiuni de refinantare pe termen lung efectuate in decembrie si februarie, un total de peste 1.000 miliarde euro cu scadenta peste trei ani, la dobanzi de numai 1%.

Weidmann si-a mai exprimat recent nemultumirea privind oferta "prea generoasa" de lichiditate oferita de BCE, care in opinia sa ar putea crea stimulente riscante pentru banci, ce s-ar putea transforma in riscuri inflationiste.

Oficialul german cere in scrisoare revenirea la regulile de colateral anterioare crizei si avertizeaza de asemenea asupra dezechilibrelor tot mai profunde observate in sistemul transnational de plati din zona euro.

Dezechilibrele subliniate de Weidmann au devenit in ultimul timp o tema de discutie tot mai des intalnita in randul economistilor, unele voci aratand ca este vorba de fazele incipiente ale unei noi crize.

Draghi a declarat in februarie, la cea mai recenta conferinta de presa a BCE, ca astfel de efecte sunt normale intr-o uniune monetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bundesbank reglementari, #masuri anticriza BCE, #declaratii presedintele Bundesbank masuri BCE , #Banci internationale