Georgescu: Nu cred ca va trebuie sa folosim banca-punte in cazul Greciei

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 16:08
1550 citiri
Georgescu: Nu cred ca va trebuie sa folosim banca-punte in cazul Greciei

Vicepremierul Florin Georgescu a declarat, miercuri, ca in ciuda situatiei din Grecia, sistemul bancar este solid si bine capitalizat si ca nu crede ca autoritatile vor fi nevoite sa foloseasca banca-punte, instrument introdus recent de BNR, pentru cazurile bancilor in dificultate.

"Exista o colaborare foarte stransa intre banca centrala si celelalte institutii de supraveghere - CNVM, CSA, CSSPP si Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice.

Intrebat daca autoritatile sunt pregatite sa cheltuiasca bani publici pentru a sprijini vreo banca dintre cale cu capital grecesc, Gergescu a raspuns: "Nu cred ca va trebui sa folosim bridge bank-ul".

Deprecierea leului se incadreaza in tendinta regionala

In ceea ce priveste deprecierea leului, Florin Georgescu - vicepremier si ministru al Finattelor - spune ca este vorba de un comportament regional.

"Uitati-va si la cursul zlotului polonez, la coroana ceha sau la forint", a spus el.

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.

Bancile elene detin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar romanesc.

Potrivit datelor prezentate in luna aprilie de Banca pentru Reglemente Internationale, expunerea institutiilor bancare grecesti pe Romania a scazut anul trecut cu 2,34 miliarde de dolari, sau 11%, la 18,8 miliarde dolari.

Expunerea totala a bancilor straine pe Romania a coborat anul trecut cu 5,4%, sau 6,146 miliarde dolari, la 107 miliarde dolari, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in randul bancilor din Austria si Grecia.

Criza din Grecia s-a reaprins dupa alegerile anticipate din 6 mai, in urma carora partidele politice nu au reusit sa stabileasca o coalitie de guvernare, care sa sustina acordul de finantare externa convenit cu UE, FMI si BCE si sa asigure mentinerea statului elen in zona euro.

Bancile din Grecia au raportat pierderi de peste 28 mil. euro in 2011

Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.

Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.

Turbulentele antrenate dupa alegerile din 6 mai au readus in prim plan ideea iesirii Greciei din zona euro, respinsa de ministrii Finantelor din zona euro si de Comisia Europeana.

#sistem bancar Grecia, #ajutor banci Grecia Romania , #Banci internationale