G20 propune un sistem de salvare in industria financiara, pe banii bancilor, nu ai populatiei

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 14:15
1739 citiri
G20 propune un sistem de salvare in industria financiara, pe banii bancilor, nu ai populatiei
Foto: G20

Principalele banci de pe piata internationala ar trebui sa detina un fond-tampon de obligatiuni necesar pentru a depasi colapsul, astfel incat sa poata fi evitate planurile guvernamentale de salvare, a propus o autoritate mondiala de reglementare din piata bancara.

Acest proiect este ultima parte majora a planului de reforme bancare sustinut de principalele economii mondiale, dupa ce criza financiara din perioada 2007-2009 a fortat platitorii de taxe sa contribuie la recapitalizarea creditorilor afectati, scrie Reuters.

Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB), format din autoritatile de reglementare din Grupul celor 20 de economii (G20), a anuntat ca bancile globale, precum Goldman Sachs si HSBC, ar trebui sa detina un fond-tampon de obligatiuni sau capitaluri proprii, echivalent cu 16-20% din activele lor ponderate in functie de risc din ianuarie 2019.

Obligatiunile vor putea fi convertite in actiuni pentru "recapitalizare" de catre bancile afectate. Tamponul va include si capitalul minim de baza pe care bancile sunt obligate deja sa-l detina. Propunerea urmeaza sa fie aprobata de liderii G20 la intalnirea din cursul acestei saptamani din Australia si va fi supus consultarii publice pana pe 2 februarie.

Acordurile vor contribui la rezolvarea problemelor bancilor importante

Mark Carney, presedintele FSB si guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca aceasta reglementare va fi finalizata anul viitor si va marca un moment de cotitura in problemele ridicate de bancile care sunt considerate prea importante pentru a le fi permis sa intre in faliment ("too big to fail").

"Odata puse in aplicare, aceste acorduri vor juca un rol important in rezolvarea problemelor aduse de bancile importante, fara a fi nevoie de subventii publice si fara o dezagregare, la nivel mai larg, a sistemului financiar", a spus Carney.

Pentru a evita minimalizarea gradul de risc al activelor bancilor necesare pentru a se incardra in cerintele noii reglementari, aceste fonduri tampon, cunoscute sub denumirea de "capacitatea totala de absorbtie a pierderilor" (TLAC), trebuie sa fie, de asemenea, de doua ori mai mare decat indicele nivelului de indatorare. La nivel global, acest criteriu a fost stabilit provizoriu la 3%, dar ar putea fi majorat pana la finalizarea discutiilor.

"Apreciem ca TLAC va fi o provocare mai mare in Europa decat in SUA", a precizat agentia de rating Fitch, care a adaugat ca cerintele suplimentare ale autoritatilor nationale de supraveghere bancara ar putea ridica acest tampon pana la 25% din activele ponderate in functie de risc detinute de banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare sistem bancar, #G20 plan salvare banci, #plan salvare banci , #Banci internationale