Franta intentioneaza sa nationalizeze Dexia

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 10:35
1217 citiri
Franta intentioneaza sa nationalizeze Dexia

Guvernul francez ia in calcul nationalizarea diviziilor inca independente ale grupului financiar Dexia.

In operatiune ar fi incluse companiile Dexia Credit Local, specializata in credite pentru primarii si autoritati locale, si vehiculul de refinantare Dexia Municipal Agency, au declarat mai multe surse apropiate situatiei pentru Les Echos, preluat de Reuters.

O sursa apropiata ministerului francez de Finante sustine ca nu are cunostinta despre vreun plan de nationalizare.

Dexia a fost salvata de la faliment in octombrie de guvernele din Belgia, Franta si Luxembourg, care au decis sa ofere garantii pentru finantarea bancii.

Guvernul belgian a nationalizat deja activitatile bancare locale ale Dexia.

Grupul incearca sa vanda majoritatea operatiunilor, urmand sa se restranga la o asa-numita "bad bank", banca de active neperformante.

Intentia Frantei de a nationaliza Dexia este motivata partial de deteriorarea pozitiilor financiare ale celor trei state implicate in salvarea grupului, care a condus la scaderea calitatii garantiilor oferite, noteaza Les Echos.

Totodata, transferul vehicului de refinantare al Dexia catre banca franceza de stat Caisse des Depots (CDC) pune presiuni prea mari pe finantele publice, scrie ziarul.

CDC a contribuit in octombrie la salvarea Dexia, alaturi de Banque Postale, prin asigurarea a peste 65% din activele diviziei de credite locale a Dexia, un portofoliu de creante totalizand aproximativ 70 miliarde euro.

In ceea ce priveste Romania, Dexia detine aici un portofoliu de circa 900 de milioane de euro, gestionat printr-un birou de reprezentare ce depinde de filiala de la Viena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nationalizare Dexia, #Dexia Romania, #vanzare operatiuni Dexia, #credite Dexia , #Banci internationale