Fostul presedinte al Bancii Anglo-Irlandeze a fost arestat

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 13:40
1213 citiri
Fostul presedinte al Bancii Anglo-Irlandeze a fost arestat

Politia irlandeza l-a arestat vineri pe fostul presedinte si director general al Bancii Anglo-Irlandeze, Sean FitzPatrick, in cadrul unei anchete in curs, privind presupuse nereguli financiare la institutia pe care a condus-o.

FitzPatrick, care a fost director general inainte de a deveni presedinte al bancii, a declarat in decembrie 2008 ca a ascuns ani de zile actionarilor adevarul in legatura cu credite in valoare de 84 de milioane de euro, pe care le-a primit de la Banca Anglo-Irlandeza. Institutia a trebuit sa fie nationalizata la inceputul lui 2009.

Autoritarea ce reglementeaza pietele financiare ancheteaza si daca banca a folosit mai mult de sapte miliarde de euro din depozitele pe termen scurt ale institutiei Irish Life & Permanent pentru a masca retrageri masive de lichiditati facute de clienti.

Banca Anglo-Irlandeza a fost relansata anul acesta sub numele Irish Bank Resolution Corporation. Prabusirea sa ar putea costa contribuabilii irlandezi pana la 34 de miliarde de euro.

FitzPatrick este retinut in prezent la 30 de kilometri sud de Dublin. El poate ramane in arest pana la 24 de ore.

La inceputul lunii noiembrie, fostul director financiar al bancii, Willie McAteer, a fost retinut pentru a fi interogat de detectivi.

#Banca Anglo Irlandeza, #Sean FitzPatrick, #arest presedinte banca , #Banci internationale