Fondul pentru stabilitate financiara: Bancile elene pot acoperi un eventual deficit de capital descoperit de BCE

Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:29
1732 citiri
Fondul pentru stabilitate financiara: Bancile elene pot acoperi un eventual deficit de capital descoperit de BCE

Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, nu vor avea probleme sa acopere un eventual deficit de capital descoperit in testele de stres ale BCE, a declarat seful fondului pentru stabilitate financiara, Anastasia Sakellariou.

Banca Centrala Europeana (BCE) efectueaza teste de stres in care evalueaza calitatea activelor celor mai importante 128 de banci din zona euro, precum si capacitatea acestora de a rezista la noi crize. Rezultatele testelor vor fi publicate in a doua jumatate a lunii octombrie, inainte ca BCE sa preia atributiile de supraveghere a sectorului bancar in noiembrie.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, toate prezente si in Romania, se numara printre institutiile de credit verificate.

"Chiar daca va fi descoperit un necesar de capital suplimentar, cred ca nu vor exista probleme", a spus Sakellariou intr-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, preluat de Reuters.

Cele patru banci, care controleaza cumulat 90% din piata, au fost salvate de la colaps financiar de catre statele din zona euro si FMI, care au alocat 50 de miliarde de euro Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara in contextul crizei severe prin care a trecut Grecia.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank au trecut deja prin doua runde de recapitalizare, dupa teste de stres derulate de banca centrala a Greciei.

In urma proceselor de recapitalizare, statul a preluat participatii majoritare la toate cele patru banci si detine inca pachetele majoritare de actiuni la NBG, Piraeus si Alpha, potrivit Reuters.

Fondul a cheltuit 25,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor patru banci, 14,4 miliarde de euro pentru lichidarea unor alte institutii de credit si dispune in prezent de inca 11,5 miliarde de euro.

"Criza economica a dat nastere unui sistem bancar nou si mai sigur", a spus Sakellariou, fara sa estimeze de cat capital suplimentar ar putea avea nevoie bancile dupa testele BCE.

Sectorul bancar elen se confrunta cu dificultati semnificative din cauza creditelor neperformante adunate pe parcursul a sase ani de recesiune economica.

Creditele neperformante au atins 77 de miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru, reprezentand 33,5% din soldul imprumuturilor.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, sunt prezente si in Romania. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca.

#deficit capital banci Grecia, #teste stres BCE, #banci grecesti , #Banci internationale