FMI: Statele lumii trebuie sa reformeze sistemul bancar pentru a stimula economia

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 09:30
1338 citiri
FMI: Statele lumii trebuie sa reformeze sistemul bancar pentru a stimula economia

Conditiile economice pe plan mondial raman nefavorabile, in ciuda recentei redresari a pietelor financiare, iar autoritatile trebuie sa actioneze pentru a limita riscurile la adresa stabilitatii, inclusiv problemele din sistemul bancar, a apreciat directorul general adjunct al Fondului Monetar International, David Lipton.

O imbunatatire suplimentara a perspectivelor economice va fi posibila in urma echilibrarii bilanturilor bancilor, iar in unele cazuri institutiile de creditare ar trebui inchise, a explicat oficialul FMI, potrivit Reuters.

"Bancile vor avea nevoie sa renunte la balast si sa rezolve problemele legate de calitatea activelor, unele trebuie sa-si majoreze provizioanele pentru creditele neperformante si sa-si sporeasca capitalul. Acele banci care se vor dovedi neviabile vor trebui inchise intr-un mod controlat", a adaugat el.

Una din lectiile crizei financiare globale a fost aceea ca institutiile de creditare trebuie sa-si imbunatateasca modul in care gestioneaza riscurile, astfel incat sa nu afecteze economia. Acest lucru inseamna ca bancile si alte institutii financiare trebuie sa-si reevalueze implicarea lor in activitatile riscante, complexe, a subliniat David Lipton.

El a avertizat ca lipsa finalizarii reformelor financiare va impiedica redresarea in unele zone-cheie ale economiei globale, iar reformele G20 au ajutat la sporirea increderii pietelor in ultimele luni, desi autoritatile trebuie sa continue acest proces.

"Procesul de implementare a reformelor privind reglementarea globala este vazut ca fiind gradual", iar sistemele bancare din unele state raman slabite si reformele sunt necesare pentru a le ajuta sa-si redobandeasca soliditatea, a mai afirmat directorul general adjunct al Fondului Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma sistem bancar, #reforme FMI, #crestere economie mondiala, #dezvoltare economica , #Banci internationale