FMI: Salvarea bancilor spaniole implica sume intre 40 si 80 mld. euro

Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:17
1195 citiri
FMI: Salvarea bancilor spaniole implica sume intre 40 si 80 mld. euro

Raportul Fondului Monetar International (FMI), care urmeaza sa fie publicat luni, estimeaza intre 40 si 80 de miliarde de euro suma necesara pentru salvarea bancilor spaniole, scrie in editia sa de joi ziarul spaniol ABC, preluat de AFP.

FMI ia in calcul doua scenarii, precizeaza ziarul, care citeaza surse care au avut acces la raport.

Primul scenariu tine cont de situatia actuala si are in vedere suma de 40 de miliarde dolari destinata nevoilor unui grup de zece banci, intre care si Bankia, pe care guvernul spaniol intentioneaza sa o salveze cu un ajutor istoric de peste 23 de miliarde de euro.

Al doilea scenariu prevede o situatie mai tensionata, in cazul unei recesiuni severe, si care implica suma de 80 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului financiar spaniol, scenariu pe care surse spaniole intervievate de ziar l-au descris ca fiind "ireal".

Madridul va lua o decizie in termen de cincisprezece zile in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor sale si, prin extensie, in legatura cu o eventuala solicitare de ajutor international, a declarat miercuri ministrul de finante spaniol, Luis de Guindos, in Parlamentul European de la Bruxelles.

In plus fata de raportul FMI, Madridul astepata de asemenea auditul a doua cabinete private Roland Berger si Oliver Wyman privind nevoile sale pentru redresarea bancilor.

Dupa solicitarea de asistenta financiara formulata in luna mai de Bankia, a treia banca a tarii, Spania se afla in centrul ingrijorarilor pietelor, investitorii temandu-se ca nu-si va putea asuma singura obligatiile financiare si ar trebui sa ceara ajutor extern.

Insa nu va fi cazul, doreste sa creada Madridul, care a refuzat pana in prezent o salvare dupa modelul Portugaliei, Irlandei si Greciei, noteaza sursa citata.

#FMI banci Spania, #ajutor international banci Spania, #FMI scenarii banci spaniole , #Banci internationale