Fitch vorbeste despre "colapsul cataclismic" al euro

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 16:10
1177 citiri
Fitch vorbeste despre "colapsul cataclismic" al euro

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa cumpere mai agresiv de pe piata secundara obligatiunile de stat ale tarilor cu probleme din zona euro, pentru a sustine Italia si pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizeaza David Riley, director in cadrul Fitch.

Riley a aratat, intr-o conferinta cu investitorii in cadrul unui roadshow european, ca prabusirea euro ar fi dezastruoasa pentru economia globala.

El a precizat ca acesta nu este scenariul de baza al Fitch, insa ar putea deveni realitate daca Italia nu gaseste o solutie la problemele de ordin financiar cu care se confrunta.

"Sfarsitul euro ar fi un eveniment cataclismic. Euro este moneda de rezerva. Ce s-ar intampla in termeni de stabilitate politica si financiara? Este greu de crezut ca euro va supravietui daca Italia nu va reusi sa depaseasca criza" , a afirmat reprezentantul Fitch, precizand ca, desi Italia este considerata prea importanta din punct de vedere economic si politic pentru a i se permite sa se prabuseasca, marimea economiei si datoriile uriase acumulate ar putea face imposibila salvarea tarii de la colaps.

Riley recomanda BCE sa renunte la atitudinea reticenta fata de o interventie mai agresiva pe pietele de obligatiuni si sa nu se mai opuna ideii ca fondul de urgenta al zonei euro sa se poata imprumuta direct de la supraveghetorul central.

#obligatiuni BCE, #rating Fitch, #Banca Central Europeana cumparare obligatiuni , #Banci internationale