Expansiunea bancilor austriece in Europa emergenta, o poveste de succes

Marti, 03 Iulie 2012, ora 09:30
1207 citiri
Expansiunea bancilor austriece in Europa emergenta, o poveste de succes

Expansiunea bancilor austriece in Europa Centrala si de Est este o poveste de succes, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, transmite Reuters.

Nowotny a explicat ca nu impartaseste punctul de vedere al Fondului Monetar International, care si-a exprimat ingrijorarea privind expunerea bancilor din Austria la Europa Centrala si de Est.

In raportul anual al FMI referitor la Austria se arata ca presiunile financiare suplimentare din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa economiei austriece pe termen scurt, desi fundamentele economice sunt relativ favorabile, dar trebuie intarite mai mult in viitor din cauza crizei datoriilor din zona euro si a efectelor expansiunii bancare "excesiv de ambitioase" catre Europa Centrala si de Est.

"Nu impartasim acest punct de vedere", a afirmat Nowotny referindu-se la evaluarea pesimista a FMI privind expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est.

Nowotny: Este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro

Ewald Nowotny, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro cand se va concretiza rolul sporit al BCE intr-un sistem bancar mai integrat in cele 17 state care utilizeaza euro.

Liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la infiintarea, pana la finele anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) si a succesorului sau, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ale caror fonduri se ridica la 500 miliarde de euro. Totusi, aceasta recapitalizare va avea loc numai dupa infiintarea unui organism de supervizare bancara a zonei euro, pana la sfarsitul acestui an.

"BCE se va ocupa de problemele legate de supervizare" in acest organism, intarind supravegherea activitatilor bancilor comerciale, a explicat saptamana trecuta Mario Draghi, presedintele BCE. Acesta a adaugat ca, pentru credibilitatea recapitalizarii bancilor prin EFSF, acesta trebuie insotita de conditii stricte.

Inca nu s-au dat publicitatii detaliile privind atributiile sporite ale Bancii Centrale Europene si mai ales daca BCE va putea lua decizia inchiderii institutiilor de creditare din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

"Nu cred ca este realist ca BCE sa devina singurul supervizor bancar unificat al tuturor bancilor Europei .. dar vom gasi solutia adecvata privind divizarea muncii. In orice caz, autoritatile locale de supervizare si de reglementare vor lua decizii la nivel national, dar pe plan international supervizarea va fi atributul BCE", sustine Nowotny.

Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta se desfasoara pe piete stabile, cu perspective de crestere

Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta sunt, inainte de toate, pe piete stabile, cu perspective bune de crestere, a afirmat luna trecuta guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, minimalizand astfel decizia agentiei de evaluare financiara Moody's, care a revizuit in scadere ratingurile celor mai mari trei banci din Austria, prezente si in Romania.

"Retrogradarea ar trebui vazuta in contextul reevaluarii intregului sector bancar european, in perspectiva crizei datoriilor din unele state. Aceasta decizie nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui supraestimata", a precizat Ewald Nowotny.

#banci austriece expansiune, #Europa emergenta banci austriece , #Banci internationale