Europenii intorc spatele SUA si se alatura Bancii Mondiale "made in China"

Marti, 17 Martie 2015, ora 12:35
8953 citiri
Europenii intorc spatele SUA si se alatura Bancii Mondiale "made in China"
Foto: Mirror Daily

Marea Britanie a dat tonul virand 50 de miliarde de lire sterline, inca de saptamana trecuta, in Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei, o copie "Made in China" a mult mai cunoscutei Banci Mondiale.

Acum, alt trei tari europene, Germania, Franta si Italia, au decis sa sfideze Washingtonul, care vede in institutia financiara lansata de chinezi un rival al Bancii Mondiale, si au semnat pentru a deveni membri BIIA, arata publicatia Financial Times.

Australia cedeaza tentatiei

La presiunea Washingtonului, Australia, un alt aliat al Statelor Unite din zona Asia-Pacific, a refuzat initial oferta venita din parte Chinei, dar acum anunta ca isi va regandi pozitia.

Decizia tarilor europene reprezinta clar un refuz al variantei propuse de administratia Obama de a pastra distanta fata de noua institutie bancara si mentinerea unor standarde ridicate in acordarea creditelor de investitii.

Pion financiar pentru controlul Asiei

Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei este doar un element din strategia Chinei de a crea noi institutii economice si financiare care sa aiba un impact major in politica internationala a tarii.

Eforturile Chinei in acest sens sunt parte a unei competitii derulate impotriva Statelor Unite pentru obtinerea controlului asupra pietei asiatice in urmatoarele decenii.

Primul pas facut de Marea Britanie a fost comentat la Casa Alba drept o miscare usor de anticipat, care se inscrie in trendul general al politicii adoptate de britanici fata de China in ultima perioada.

Ministrul George Obsborne a castigat cu aceasta ocazie si avantajul primului venit, Regatul Unit fiind prima tara din grupul G-8 care sustine initiativa chineza.

Oficial, ministrii cabinetului lui David Cameron au folosit scuza timpului scurt pana la alegerile din mai, dar in spate sta si interesul Marii Britanii de a deveni una din tarile care vor beneficia de pe urma investitiilor chineze.

Struguri acri

Unul dintre oficialii britanici crede ca privirea piezisa aruncata de americani la miscarea facuta de guvernul londonez nu este decat o poveste precum cea din fabula cu vulpea si strugurii acri.

"Ei nu ar fi reusit sa obtina acordul Congresului nici daca ar fi vrut sa investeasca in BIIA", a declarat acesta.

Un comunicat al Trezoreriei americane emis luni seara arata ca se simte nevoia reluarii investitiilor in infrastructura pe tot globul, dar ca acest deziderat nu trebuie sa duca la abdicarea de la anumite reguli adoptate la nivel international.

"Noua institutie trebuie sa adopte standardele inalte construite in timp de comunitatea internationala, iar membrii sai ar trebui sa insiste pentru acest lucru", se mentioneaza in comunicat.

Japonia ramane singurul aliat al Americii

Neoficial, surse din mediul bancar din Statele Unite si Australia admit ca Marea Britanie a actionat doar manata de un impuls dictat strict de ratiuni comerciale, fara sa ia in calcul implicatiile geopolitice pentru intreaga regiune Asia-Pacific.

Cu toate acesta, aparitia europenilor in randul membrilor BIIA schimba pe banda rulanta atitudinea multor state fata de China.

Presa din Coreea de Sud a anuntat ca oficialii de la Seul sunt pe cale de a-si reviziui pozitia fata de invitatia de a deveni membru ai Bancii de Investirii in Infrastructura a Asiei.

In aceste conditii, Japonia ramane singurul aliat de anvergura al Statelor Unite in Asia, oficialii de la Tokyo aratandu-se alarmati de cresterea influentei Chinei in regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#copie Banca Mondiala, #Banca Investitii Infrastructura Asia, #banca mondiala a Chinei, #membri europeni BIIA, #reactie Washington aderare BIIA , #Banci internationale