Euro: BCE spune fondurile sunt ca oxigenul

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 14:27
1158 citiri
Euro: BCE spune fondurile sunt ca oxigenul

Reformele privind fondurile de salvare din zona euro, anuntate in ultimele luni, trebuie impuse urgent, a subliniat joi Banca Centrala Europeana.

"Dezvoltarea rapida a acestor instrumente este necesara urgent acum", a declarat BCE in buletinul lunar al Consiliului sau de guvernare.

In perioada octombrie - decembrie, zona euro a convenit sa permita Facilitatii europene de stabilitate financiara (FESA) sa ajute la recapitalizarea bancilor si sa cumpere obligatiuni emise de guvernele care se confrunta cu probleme.

Membrii sai si-au luat si angajamentul de a extinde capacitatea FESA de la 440 de miliarde de euro la circa 1.000 de miliarde.

In plus, guvernele au decis sa decaleze cu un an, pana in iulie 2012, intrarea in vigoare a succesorului FESA, Mecansismul European de Stabilitate, ce ar urma sa aiba o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro.

Aceste masuri nu au fost puse in practica deocamdata. Economistii spun ca nevoia de actiuni a crescut dupa ce ratingul FESA a fost scazut saptamana trecuta de agentia americana de evaluare financiara Standard and Poor''s.

Pe langa a cere reforme, BCE a cerut guvernelor din zona euro sa sustina eforturile de austeritate prin reforme structurale, care sa intensifice concurenta pe piete si liberalizarea pietei muncii.

Banca Centrala Europeana a cerut si o formulare "eficienta si lipsita de ambiguitati" a pactului pentru disciplina bugetara negociat in prezent de guvernele din zona euro.

Printr-o formulare corecta, pactul ar trebui sa ofere "o contributie importanta la a asigura sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice ale tarilor din zona euro", potrivit BCE.

#fondul de salvare zona euro, #bce achizitie obligatiuni, #finante publice tari europene , #Banci internationale