Elvetienii ii dau de gol pe evazionisti - lista rusinii va fi publicata

Marti, 26 Mai 2015, ora 09:09
5679 citiri
Elvetienii ii dau de gol pe evazionisti - lista rusinii va fi publicata
Foto: NGR Guardian News

Adio, secret bancar in Tara Cantoanelor! In urma presiunilor facute de guvernele mai multor state din lumea intreaga, si in special a demersurilor facute de Washington, Elvetia se pregateste sa scoata de sub tipar "lista rusinii".

Aceasta va cuprinde numele persoanelor cercetate in statele de origine pentru evaziune fiscala si care detin conturi in bancile elvetiene. Nici romanii nu vor fi exclusi, 50 de persoane putand sa apara numai in urma scandalului HSBC. Lista va fi publicata in Monitorul Oficial al Evetiei, anunta Deutsche Welle.

50 dintr-un foc

Problema legata de numele romanilor care au detinut conturi in sucursala elvetiana a bancii HSBC va fi transata de ANAF cu ajutorul datelor oferite de inspectorii Fiscului francez, arata Ziare.com.

Peste 50 de persoane urmeaza a fi verificate de o comisie speciala ANAF, in cazul in care se vor sesiza neconcordante intre declaratiile de venit ale acestora si sumele depozitate in banca elvetiana, diferenta urmand sa fie impozitata cu 16%.

Cinci inspectori ANAF se vor ocupa indeaproape de cercetarile in acest caz.

Chestiune delicata

In schimb, autoritatile elvetiene sunt decise sa faca un pas in fata si sa publice in Monitorul Oficial o lista integrala a persoanele care detin sau au detinut conturi secrete in Elvetia si sunt cercetate pentru frauda si evaziune in tara de bastina.

Justificarea oficiala este ca unora dintre acestia li se ofera astfel sansa de a-si angaja un reprezentant legal, in cazul in care nu stiu ca sunt pusi sub urmarire.

Ziarul elvetian Sonntagszeitung a publicat un articol dedicat acestui subiect, in care unul dintre oficialii fiscului elvetian afirma ca bancile nu se zbat sa ia urma fostilor clienti, in cazul in care acestia se sustrag urmaririi.

In schimb, o cerere formala depusa de guvernul unei tari pe adresa Administratiei Fiscale din Berna poate lamuri misterul topirii in neant a unor personaje celebre sau al averilor lor.

Pastrarea discretiei asupra acestor informatii este o cerinta care este respectata din ce in ce mai putin.

Avocatul elvetian Andreas Rud sustine ca unii dintre cei care intra pe "lista rusinii" nici nu si-au dat seama ca pot solicita daune reparatorii autoritatilor elvetiene.

Editia din mai a Gazetei Federale a Elvetiei (varianta Monitorului oficial din Tara Cantoanelor - n.red.) a dat deja publicitatii o serie de nume de persoane si firme care sunt vanate de autoritati.

Persoanele fizice provin din Spania, India, Olanda, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud si Statele Unite, in timp ce companiile vizate sunt din Bahamas, Panama si Spania.

Elvetienii neaga faptul ca cererile depuse la Fisc au in spate bazele de date subtilizate care contin lista evazionistilor cu conturi in bancile elvetiene.

"Nu suntem niciodata siguri daca o cerere depusa de autoritatile altui stat are in spate informatii din randul celor furate din bancile elvetiene. Mergem pe incredere", a mai spus Dumas.

HSBC, cutremur global

Anul trecut, Germania a inregistrat 40.000 de auto-denunturi, in care cetatenii acestei tari au recunoscut ca detin peste hotare conturi cu bani neimpozitati.

Avalansa "pocaitilor fiscali" a determinat crearea unei legi care sa permita impozitarea retroactiva a acestor venituri si aplicarea penalitatilor.

In februarie Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie a dat la iveala cea mai scandaloasa operatiune de spalare a banilor derulata prin intermediul sucursalei elvetiene a bancii HSBC.

Banca-mama din Londra este acuzata ca a ajutat evazionisti si infractori din peste 200 de tari sa isi puna averile ilegale la adapost printr-o operatiune mamut derulata in filialele din mai multe tari.

Intr-un alt caz, gigantul bancar UBS a aceptat sa platesasca amenzi statului american pentru protejarea averilor ilicite ale cetatenilor de pe ocean.

In martie, Elvetia a semnat un acord de schimb de informatii fiscale cu Australia. Alte doua documente similare urmeaza sa fie incheiate cu UE si Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi secrete Elvetia, #dezvaluiri secrete bancare Elvetia, #lista conturi evazionisti , #Banci internationale