Economia Chinei atarna de un fir de ata? Afla unde gresesc liderii chinezi

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 13:50
1659 citiri
Economia Chinei atarna de un fir de ata? Afla unde gresesc liderii chinezi

Economia chineza este dependenta de investitiile in imobiliare, domeniu care cunoaste fluctuatii importante de la inceputul crizei financiare. Care sunt totusi problemele uneia dintre cele mai puternice economii din lume?

Economia Chinei afecteaza in mod direct schimburile comerciale, investitiile sau valoarea dolarului din America si in mod indirect partenerii Americii printre care si Europa, scrie CNN.

Mai putin cunoscut este rolul pe care il joaca bancile chineze in acest context. Aproape jumatate din productia economica a Chinei merge pe investitii in infrastructura, constructii rezidentiale si comerciale, constructii de fabrici, etc. O mare parte din aceste investitii este finantata din imprumuturi, ceea ce face sistemul financiar extrem de important in sustinerea economiei chineze.

Bancile chineze domina sistemul financiar mult mai mult decat in alte economii precum cea americana, unde bancile pun la dispozitie maxim o treime din valoarea creditelor. Restul banilor pentru finantari vin de pe pietele non-bancare.

Spre exemplu, patru mari banci: ICBC, China Construction Bank, Banca Agricola a Chinei si Banca Chinei sunt detinute de catre statul chinez.

Creditele sunt foarte ieftine si usor de accesat de catre reprezentantii intreprinderilor de stat angajati in proiecte paguboase. De cealalta parte, companiile private intampina nenumarate dificultati in obtinerea finantarilor bancare, si de obicei se vad obligati sa apeleze la alte institutii.

Expertii chinezi si liderii politici sunt de parere ca economia a ajuns la o rescruce de drumuri si ca au nevoie de un nou model care trebuie dezvoltat.

Un studiu publicat de Banca Mondiala confirma ingrijorarile specialistilor chinezi, aratand ca China trebuie sa faca pasi decisivi in cele trei decenii de reforma economica. Prin noul model de dezvoltare se urmareste cresterea standardelor de viata astfel cheltuielile de consum sa ajute economia.

Lipsa investitiilor in infrastrastructura, asa numita bula imobiliara ar putea afecta serios economia chineze, sustinuta considerabil de aceasta ramura. Necesitatea axarii pe alte elemente precum cheltuielile de consum ar putea reduce deprendenta economiei de un domeniu volatil.

#economie china, #banci china, #credite China , #Banci internationale