Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dominoul bancilor grecesti loveste in Romania

Dominoul bancilor grecesti loveste in Romania


Problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment, si un eventual faliment ar fi provocat un efect de domino asupra bancilor din Romania, a declarat, sambata, la Sinaia, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

Potrivit acestuia, "un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc".

"Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun", a afirmat reprezentantul BNR.

Cinteza a apreciat ca riscul producerii unui efect de domino exista inca, in cazul unui eventul faliment bancar in Grecia, dar a explicat ca a fost creata o plasa de siguranta.

"Exista acest risc, insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite", a adaugat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.

Ordonanta reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit ti a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Nicolae Cinteza a participat, sambata, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de catre BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1374 ori