Decizie neaspteptata: BCE a redus rata dobanzii, pana la 1,25% UPDATE

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:19
1442 citiri
Decizie neaspteptata: BCE a redus rata dobanzii, pana la 1,25% UPDATE

Banca Centrala Europeana a redus neasteptat rata dobanzii, in conditiile in care costurile cu imprumutul au crescut pentru Italia si Spania, dupa ce liderii europeni au prezentat perspectiva iesirii Greciei din uniunea monetara.

"In baza analizei economice si monetare, consiliul a decis sa reduca dobanda-cheie BCE cu 25 de puncte de baza. Intrucat inflatia a ramas ridicata si, cel mai probabil, va ramane peste 2% in urmatoarele luni, ne asteptam ca procentul sa scada sub 2% abia in cursul anului 2012", a declarat MArio Draghi intr-o conferinta de presa, prezentata de Reuters.

Oficialii BCE s-au intalnit, joi, pentru prima data sub conducerea lui Mario Draghi, si au redus rata dobanzii cu 25 de puncte de baza pana la 1,25%, in ciuda estimarilor a 51 de analisti din 55 intervievati de Bloomberg.

"Decizia de reducere a ratei a fost luata in unanimitate", a declarat Mario Draghi, intr-o conferinta care a avut loc la Frankfurt.

Potrivit presedintelui BCE, este impetuos necesar ca autoritatile sa implementeze deciziile luate pe 26 octombrie. "Guvernele din zona euro sa accelereze implementarea reformelor strucurale, a spus acesta.

In cadrul discursului sau, Mario Draghi a tinut sa sublinieze ca situatia actuala va avea efect de amortizare asupra salariilor si costuilor sociale si ca rata a fost redusa tocai din cauza situatiei economice dificile.

Noul sef BCE este increzator ca noul program de achizitii de obligatiuni, daca va fi implementat si daca sistemul bancar isi va reveni, va anula multe griji in zona. In plus, programul de achizitii de obligatiuni este temporar, a adaugat Mario Draghi.

Nu s-a pus accent deloc pe cresterea randamentului pentru Italia, asa cum s-ar fi asteptat reporterii Reuters.

"Nu intra in competenta BCE sa fie ultima varianta de creditare", a mai spus Mario Draghi.

Intrebat despre perspectiva unei scindari a zonei euro sau a iesirii Greciei din uniunea monetara, Draghi a raspuns scurt: "Nu face parte din tratat acest lucru".

Liderii europeni au pus problema destramarii zonei euro, dupa ce Franta si Germania au declarat ca vor trata referendumul din Germania asupra celui de-al doilea fond de salvare drept un vot cu privire la apartenenta Greciei la euro.

In conditiile incetinirii cresterii economice a europei si cresterii ingrijoriarii in randul investitorilor, BCE s-a simtit presata sa reduca rata dobanzii pentru aces an,

"Vorbim despre supravietuirea zonei euro si in mod sigur a coatorva dintre tarile mai sarace. Sustinerea BCE este foarte importata, sustine Silvio Peruzzo, economist al the Royal Bank of Scotland in Londra.

#BCE reduce rata dobanzii, #BCE Mario Draghi , #Banci internationale