Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daianu: BCE va trebui sa sara in ajutorul pietelor financiare

Daianu: BCE va trebui sa sara in ajutorul pietelor financiare


O interventie a Bancii Centrale Europene este obligatorie, daca semnalele negative din pietele financiare se vor inteti, considera economistul Daniel Daianu, consilier de stat pe probleme economice al premierului Victor Ponta.

Daniel Daianu a apreciat ca impactul eventualei iesiri a Greciei din zona euro asupra Romaniei va depinde de ce intreprind autoritatile din Romania si de ce masuri se iau la nivelul Uniunii Europene, pentru a limita daunele.

"Este obligatoriu ca Banca Central Europeana, daca semnele negative din piete se vor inteti, daca pietele foarte nervoase se inchid, sa intervina prin imprumuturi pe termen lung, prin injectii de lichiditate si prin achizitia de obligatiuni suverane. Asemenea operatiuni trebuie extinse la tarile din Uniunea Europeana care nu fac parte din zona euro. Autoritatile romane trebuie sa insiste pentru asa ceva, daca nu au facut-o pana acum, la reuniunea viitoare. Pentru ca un inghet al pietelor financiare ne vizeaza si pe noi. Procesul de dezintermediere financiara, disparitia creditarii, ne-ar afecta la modul cel mai inalt pentru ca noi nu avem banci locale", a afirmat Daniel Daianu.

Autoritile pot apela la Ministerul Finantelor si BNR pentru a atenua efectele de pe piata financiara

De asemenea, economistul a precizat ca autoritatile dispun de "tampoanele" formate pentru astfel de situatii la Ministerul Finantelor Publice, la care se poate apela in conditiile inghetarii pietelor financiare.

"Autoritatile romane dispun si de tampoanele formate pentru astfel de situatii la Ministerul Finantelor Publice, buffer-urile, care ies mai bine in relief acum ca utilitate, in contextul nervozitatilor de pe pietele financiare. Ele trebuie sa permita Romaniei sa reziste mai bine la o inghetare a pietelor financiare. Pentru ca exista aceasta posibilitate", a spus Daianu.

Economistul a indicat si rezervele valutare ale BNR pentru interventia in piata, ca masura pentru atenuarea efectelor din piata financiara.

"Este foarte bine ca BNR si-a cladit, in conditii de criza, rezervele valutare. Acestea, plus aurul, echivaleaza cu aproximativ 38 miliarde euro. Adica mai bine de opt luni de exporturi si destul de aproape de masa monetara. De aceea, BNR ar avea forta sa intervina in piata daca va exista o comprimare a lichiditatilor prin iesiri din piata. Vom fi afectati sever daca se strica echilibrul la nivel european. De aceea ne intereseaza ce fac institutiile europene, iar BCE trebuie sa faca ce a facut si in decembrie si in februarie. Trebuie sa intervina, dar nu sporadic, ci puternic", a adaugat Daniel Daianu.

Acesta a amintit masurile ce pot fi luate de BNR in situatia unui dezechilibru puternic in zona financiar-bancara, mentionand inclusiv utilizarea bancii punte.

"In primul rand, politica de reglementare si supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei care a impus bancilor straine sa aiba un capital propriu adecvat. BNR se asigura si in privinta activitatii bancilor in Romania, astfel incat ceea ce zic sa si faca. Exista o experienta in alte tari care, atunci cand exista un sistem de reglementare permisiv - se produc scurgeri de lichiditati. Cand exista o aversiune de risc foarte mare se fac repatrieri de capital. De asemenea, BNR mai are instrumentul numit banca punte, care ar ajuta bancile cu dificultati. Acest lucru implica nu numai logistica, dar si resurse. Dar asa este peste tot, o interventie a statului implica resurse", a declarat Daniel Daianu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 913 ori