Cyprus Popular Bank anunta pierderi masive: 1,7 mld. euro in primele 9 luni

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:13
1339 citiri
Cyprus Popular Bank anunta pierderi masive: 1,7 mld. euro in primele 9 luni

Cyprus Popular Bank, prezenta si pe piata din Romania, a anuntat miercuri seara o crestere semnificativa a pierderilor nete inregistrate in primele noua luni ale acestui an pe fondul cresterii provizioanelor si deprecierii valorii obligatiunilor grecesti.

Cyprus Popular Bank, a doua mare banca din Cipru, a precizat ca in perioada ianuarie-septembrie 2012 a inregistrat pierderi nete de 1,674 miliarde de euro, comparativ cu pierderile de 284 milioane de euro inregistrate in primele trei trimestre ale anului trecut. Din cauza conditiilor economice negative din Cipru si Grecia (principalele sale piete) provizionale Cyprus Popular Bank au crescut de patru ori in ritm anual pana la 1,28 miliarde de euro.

Rezultatele Popular Bank sunt mult mai proaste decat cele inregistrate de rivala Bank of Cyprus, care in primele noua luni ale acestui an a reusit sa-si reduca pierderile pana la 211 milioane de euro.

Guvernul de la Nicosia a preluat Cyprus Popular Bank in luna iunie a acestui an dupa ce banca a inregistrat o lovitura severa de pe urma expunerii pe obligatiunile suverane grecesti. In prezent, statul detine aproximativ 84% din actiunile Cyprus Popular Bank. In luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana a aprobat un ajutor de stat in valoare de 1,8 miliarde de euro acordat Cyprus Popular Bank.

Cyprus Popular Bank este prezenta pe piata romaneasca prin Marfin Bank.

Pierdere de 6,6 milioane de euro in Romania, in primele noua luni

Bank of Cyprus a inregistrat in Romania o pierdere de 6,6 milioane de euro in primele noua luni, fata de un profit dupa taxe de 4,8 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, dupa ce provizioanele au urcat de peste doua ori, iar veniturile nete din dobanzi au scazut.

Banca a majorat provizioanele la operatiunile din Romania de la 6,9 milioane de euro in primele noua luni ale anului anterior la 16,3 milioane de euro.

Profitul inainte de provizioane obtinut pe piata locala a scazut cu 27%, de la 13,1 milioane euro in ianuarie-septembrie anul trecut la 9,6 milioane euro, se arata intr-un raport al grupului bancar cipriot.

Veniturile nete din dobanzi au consemnat un declin 7% in primele noua luni, de la 16,9 milioane de euro la 15,7 milioane de euro.

#Cyprus Popular Bank afaceri 2012, #Cyprus Popular Bank rezultate financiare 2012, #Cyprus Popular Bank pierderi 2012, #Marfin Bank Romania , #Banci internationale