Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza SUA. Bancile alimenteaza suplimentar bancomatele, pentru a face fata unei eventuale panici

Criza SUA. Bancile alimenteaza suplimentar bancomatele, pentru a face fata unei eventuale panici


Bancile din SUA alimenteaza bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face fata unei eventuale intrari in panica a consumatorilor in urmatoarele zile, in perspectiva posibilei intrari a Statelor Unite in incapacitate de plata.

Trei dintre cele mai mari zece banci din SUA au afirmat ca pun in practica planuri folosite si in august 2011, cand politicienii americani au aprobat pe ultima suta de metri cresterea limitei de indatorare a tarii. Statul federal american a fost nevoit saptamana aceasta sa implementeze prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie, potrivit Financial Times.

Pregatirile bancilor pentru o intrare a SUA in incapacitate de plata includ conferinte zilnice intre diferitele divizii, in incercarea de a anticipa viitoarele probleme. Un director important de la o banca din SUA a declarat ca institutia de credit livreaza cu 20-30% mai multi bani la bancomate pentru eventuale situatii in care clienti panicati vor sa retraga fonduri in masa.

Depozitele bancare sunt garantate in SUA in limita a 250.000 de dolari, dar perturbarile majore de pe piata financiara - in special criza din 2008 - au cauzat retrageri semnificative indiferent de garantiile autoritatilor federale.

Un angajat al altei banci a declarat, de asemenea, ca bancomatele sunt alimentate cu mi multi bani. O a treia institutie de credit a refuzat sa comenteze, dar a afirmat ca majoreaza in mod obisnuit sumele livrate bancomatelor in perspectiva unor evenimente negative majore, precum uraganele.

Severitatea unei crize legate de limita de indatorare depinde de cat de rapid sunt reluate negocierile intre partidele Democrat si Republican, noteaza Financial Times. Fiecare dintre cele doua partide controleaza cate o camera a Congresului si are astfel posibilitatea de a respinge legi.

Bancile pregatesc masuri de urgenta pentru a se descurca intr-o eventuala situatie de panica, inclusiv suplimentarea lichiditatilor din bancomate si sucursale sau facilitati pentru angajatii federali trimisi in concediu fara plata din cauza blocarii partiale a activitatii statului.

Masurile sunt, insa, temporare, iar o perioada prelungita de blocaj in privinta bugetului si a cresterii limitei de imprumut ar avea efecte profunde, afirma bancherii.

"Putem folosi planurile acestea aproximativ o luna", a spus directorul uneia dintre cele trei banci.

Bancile si-au suplimentat capitalul in ultimii ani, dupa criza financiara declansata in 2008, iar Rezerva Federala (Fed) a afirmat ca pot rezista unui soc economic sever. Asigurarea din partea Fed nu a linistit bancile, care se pregatesc pentru posibile probleme rezultate din intrarea SUA in incapacitate de plata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1545 ori