Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CRIZA DIN CIPRU - Fitch retrogradeaza ratingul Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank

CRIZA DIN CIPRU - Fitch retrogradeaza ratingul Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank


Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung si scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul "D" (intrare in incapacitate de plata) si cele ale Bank of Cyprus la "RD" (intrare selectiva in incapacitate de plata), de la "B", din cauza pierderilor impuse creditorilor importanti, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Decizia vine in urma acordului incheiat luni dimineata intre autoritatile de la Nicosia si Eurogrup, ca o preconditie pentru furnizarea pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro Ciprului.

Faptul ca Bank of Cyprus va continua sa opereze in Cipru, in timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidata a dus la diferentierea ratingurilor lor pe termen lung ("D" pentru Cyprus Popular Bank si "RD" pentru Bank of Cyprus).

Plafonul ratingului de suport al celor doua banci a fost revizuit la "NF" de la "B", iar ratingul de suport a fost retrogradat de la "4" la "5", ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanti, apreciaza Fitch.

Hellenic Bank, suporta consecintele

De asemenea, agentia a plasat marti sub supraveghere cu implicatii negative ratingul Hellenic Bank, a treia banca din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicatii negative inseamna ca Fitch ar putea cobori ratingul intr-o perioada de timp relativ scurta.

Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30% conform acordului prin care Ciprul primeste un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1101 ori