Claudiu Doltu: Imprumutul BIRD va fi utilizat doar in situatii extreme

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 10:54
1760 citiri
Claudiu Doltu: Imprumutul BIRD va fi utilizat doar in situatii extreme

Imprumutul de un miliard de euro, acordat Romaniei de BIRD, a fost contractat pentru evitarea situatiei in care autoritatile ar fi nevoite sa se imprumute de pe pietele financiare, intr-un moment neconvenabil, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

"Putem considera deja ca obiectivul pe care ni l-am fixat, acela de a mentine rezervele Trezoreriei la un nivel confortabil, este indeplinit. Platim o suma certa ca 'asigurare' ca nu vom fi nevoiti sa platim o suma incerta, dar oricum mai mare in situatia in care am vrea sa ne imprumutam cand pe piete ar fi turbulente majore care nu ni se datoreaza si pe care nu le putem controla", a afirmat Claudiu Doltu.

Secretarul de stat a amintit ca imprumutul permite accesarea sumei convenite in orice moment, daca Romania performeaza bine din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice si al progreselor in domeniul reformelor structurale.

Banii, la dispozitia Romaniei in cateva saptamani

Autoritatile romane vor ratifica imprumutul extern, acordul urmand sa intre in vigoare in cateva saptamani.

Romania a semnat, marti, acordul de imprumut in valoare de un miliard de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu optiune de amanare a tragerii, creditul extern urmand sa fie adaugat rezervei trezoreriei statului (buffer), potrivit Ministerului Finantelor Publice. Acordul a fost semnat de viceprim-ministrul si ministru al Finantelor Publice Florin Georgescu si de directorul de tara al biroului Bancii Mondiale din Romania, Francois Rantrua.

Imprumutul este acordat pe o perioada de 12 de ani, din care 11,5 ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu dobanda: EURIBOR la 6 luni + o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicari a BIRD (ceea ce, in prezent reprezinta circa 1,11%), platibila semianual. Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului platibil dupa intrarea in efectivitate a acordului de imprumut, si un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.

#imprumut BIRD, #imprumut BIRD Romania, #Doltu imprumut BIRD , #Banci internationale