China vrea sa darame monopolul statului in sistemul bancar

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 18:16
1436 citiri
China vrea sa darame monopolul statului in sistemul bancar
Bank of China

Sistemul bancar chinez este dominat de institutiile in care statul are un cuvant de spus. Premierul Chinei a decis ca acesta situatie trebuie sa ia sfarsit.

Saptamana trecuta, premierul chinez a sugerat ca vor avea loc cateva schimbari importante in sectorul financiar al tarii. "Ce-i drept, bancile noastre fac profit mult prea usor", a declarat Wen Jiabao la postul de radio China National, citat de Forbes.

"De ce? Pentru cad oar cateva banci majore ocupa pozitii de monopot, ceea ce inseamna ca oamenii se pot adresa doar acestora atunci cand au nevoie de imprumuturi".

Sugestia pe care a facut-o in continuare Jiabao a fost uimitoare: "De aceea, acum, in timp ce ne confruntam cu problema injectarii de capital privat in sectorul financiar, trebuie sa le daramam monopolul".

Investitorii au reactionat imediat, scapand de actiunile celor mai mari banci chineze. Pe de alta parte, analistii au inceput sa spere ca Beijing va trece la o reconstruire majora a economiei, mai ales ca declaratiile lui Wen au venit duoa decizia luata de Consiliul de Stat, pe 28 martie, de a declara Wenzhou o "zona de reformare financiara generala".

In acest oras, cunoscut ca "centrul companiilor private" al Chinei, sectorul business va putea investi in bancile locale si vor putea infiinta institutii financiare, cum ar fi firme de creditare si banci comunitare rurale.

Consiliul de stat, cabinetul Chinei, a transmis, de asemenea, recent, ca va relaxa diversele restrictii privitoare la transferal de fonduri in si din tara. Aceasta serie de anunturi rastorna notiunea general acceptata conform careia reformarea sistemului va avea loc dupa transmiterea puterii catre noi lideri politici.

De asemenea, arata ca reforma economica a devenit o problem ace se dezbate in public. Unii sunt chiar si mai optimisti, spunand ca premierul grabeste reforma economica pentru a ajunge la o reforma politica.

Asistam la un val de schimbare in China? Asa se pare, insa propunerea premierului Wen de a darama monopolul statului in sistemul bancar nu este deloc un semnal bun.

Acesta a atribuit profiturile mari ale bancilor faptului ca "un numar mic de banci puternice ocupa o pozitie de monopol". Este adevarat ca sistemul bancar chinez este dominat de patru mari banci, care controleaza aproape jumatate de piata, restul fiind tot cateva institutii detinute de stat.

Insa monopolul statului nu are nimic de-a face cu profitabilitatea bancilor. Problema este cauzata de modul in care Banca Populara Chineza, adica banca centrala, stabileste ratele dobanzilor la credite si depozite.

Printr-o simpla decizie, premierul Wen ar putea permite o concurenta a ratelor care ar spulbera imediat profiturile bancilor.

Wen Jiabao a fost la conducerea economiei chineze peste noua ani si ar fi putut sa elibereze cu usurinta ratele dobanzilor la imprumuturi, inainte de mijlocul anului 2008. Acum sistemul nu mai este la fel de flexibil.

De la finalul lui 2008, acesta a fortat bancile sa renunte la standardele prudente si sa dea drumul la creditare pentru a stimula cresterea economica.

Wen a contracarat cu success efectele recesiunii globale, insa acum bancile sunt impovarate cu un plus de credite neperformante de un trillion de dolari.

De atunci au fost nenumarate propuneri de ajutorare a bancilor, insa nici una nu a avut succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci straine, #banca china, #china putere, #banca nationala, #dobanda credit, #dobanda cheie, #bank of china , #Banci internationale