Cehia: Sectorul bancar ramane stabil si rezistent la riscurile externe

Marti, 18 Iunie 2013, ora 14:02
1525 citiri
Cehia: Sectorul bancar ramane stabil si rezistent la riscurile externe

Sectorul bancar ceh ramane stabil si rezistent la riscurile externe, in timp ce indicele de adecvare a capitalului ar putea scadea de la 15% la 10%, in cazul unei inrautatiri severe a situatiei economice, conform rezultatelor testelor de stres publicate, marti, de Banca Centrala a Cehiei.

Unele banci vor trebui sa-si majoreze capitalul cu 31,5 miliarde de coroane (1,64 miliarde de dolari), sau 0,8% din PIB, intr-un scenariu nefavorabil, pentru a-si majora indicele de adecvare a capitalului peste pragul de 8% stabilit de Banca Centrala a Cehiei, transmite Reuters.

Institutia considera ca principalul risc la adresa economiei cehe in urmatorii doi ani il constituie un declin semnificativ al activitatii economice, care ar putea duce la o scadere a veniturilor corporatiilor si companiilor.

Conform rezultatelor testelor de stres, bancile, companiile de asigurari si fondurile de pensii pot face fata unui scenariu nefavorabil, apreciaza Banca Centrala a Cehiei.

Cele mai mari banci din Cehia sunt subsidiare ale Erste Group din Austria, KBC din Belgia, Societe Generale din Franta si UniCredit din Italia.

In timpul crizei financiare globale, Cehia nu a trebuit sa salveze niciuna din bancile locale in conditiile in care volumul activelor toxice a fost echivalent cu mai putin de un procent din totalul activelor, iar depozitele au depasit creditele.

Economia ceha depinde de cererea din zona euro, unde se indreapta aproximativ 70% din exporturile Cehiei.

#sector bancar Cehia, #stabilitate banci Cehia, #riscuri banci Cehia, #criza economica UE , #Banci internationale